Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Skolminister Lotta Edholm ledde på tisdagen sitt första ministerrådsmöte där man bland annat diskuterade behovet av ökad kompetens för den gröna omställningen.

Edholm: Enormt behov av gröna utbildningar i EU

BRYSSEL 7 mars 2023

EU:s utbildningsministrar vill skapa fler utbildningsplatser för att öka kompetensen inför den gröna omställningen.  
– Vi har brist på kompetens när det gäller arbetskraft. Det behövs många fler, säger skolminister Lotta Edholm.

Under tisdagens möte i ministerrådet beslutade ministrarna om en ny men frivillig riktning för hur EU-länderna ska skapa nya gröna utbildningsplatser.  

Sveriges skolminister Lotta Edholm (L), som ledde sitt första ministermöte, sade att det finns ett “enormt” behov av gröna utbildningsplatser, såväl i Sverige som i EU. 

– Vi har brist på kompetens på forskarnivå, men också brist på kompetens när det gäller arbetskraft, [som] elektriker [och] it-ingenjörer. Och det behövs många fler. 

Ministerrådet vill se fler yrkesutbildningar kopplat till den gröna omställningen och uppmanar medlemsländerna att satsa på hållbarhetskompetens inom alla utbildningsnivåer. De menar även att det behövs riktade åtgärder för att attrahera unga personer till de gröna utbildningarna. 

– Vi behöver se till att alla individer har de kunskaper, färdigheter och kompetenser som behövs för att de ska frodas på en snabbt föränderlig arbetsmarknad. Kampen mot klimatförändringarna börjar i klassrummet, sade Edholm. 

Mer fakta

Anna Svensson
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret