Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Index: Litet uppsving för demokratin i Europa

28 mars 2023

Trots ett rekordtapp för demokratin i Ryssland stärktes graden av folkstyre i Europa som helhet under 2022, enligt The Economists årliga ranking. En viktig anledningen till trendbrottet är att restriktioner som infördes under coronapandemin lyftes under fjolåret.

Den brittiska tidningen The Economists forskningsenhet poängsätter sedan 2006 världens länder efter graden av demokrati. Den senaste sammanställningen visar på en viss uppgång för demokratin i de 44 europeiska länder som ingår under 2022 efter att ha nått en bottennivå året dessförinnan.

Enligt rapportförfattarna kommer ökning främst på grund av att många av de restriktioner som infördes under coronapandemin har tagits bort. Demokratipoängen för de flesta länder i Europa steg under fjolåret. Två länder – Frankrike och Spanien – hoppar upp ett snäpp i klassificeringen över regimtyper till högsta nivån. Även EU-landet Grekland gjorde tydliga framsteg på rankingen.

Fritt fall för Ryssland

Ryssland – som redan tidigare rankats som ett av de minst demokratiska länderna – gjorde under 2022 det störst fallet i värden på indexet med ett tapp på nästan 1 poäng på den tiogradiga skalan.

”[Rysslands] invasion av Ukraina åtföljdes av ett totalt förtryck och censur på hemmaplan. Ryssland har under lång tid varit på väg bort från demokratin och har nu fått många av diktaturens kännetecken”, heter det i rapporten.

Även Belarus – Europas minst demokratiska land – backade på skalan under 2022.

Utveckling över tid

Ryssland har även sett den största försämringen på skalan i Europa under det senaste årtiondet. Näst största tappet har skett i Turkiet sedan Recep Tayyip Erdoğan blev president.

”Valen är vanligtvis inte fria och rättvisa, medierna är föremål för censur, rättsstaten är svag och korruptionen är utbredd. Trenden mot ett ökat förtryck kom i rampljuset i oktober 2022 genom antagandet av en ny lag om desinformation som innehåller ett fängelsestraff för "spridning av falsk information" om landets säkerhet och allmänna ordning”, skriver rapportförfattarna om utvecklingen i Turkiet.

De tre EU-kandidatländerna Moldavien, Montenegro och Nordmakedonien lyfts samtidigt fram som positiva exempel för stärkt demokrati under de senaste åren. Alla tre uppgraderades under 2021 till att klassas som demokratier om än med anmärkningar. 

”Dessa länder förbättrar återigen sina resultat under 2022”, heter det.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret