Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ett av EU:s mål är att minska skillnaderna i medlemsländernas ekonomier. Arkivbild.

Allt mindre skillnader mellan EU-ländernas BNP

BRYSSEL 24 mars 2023

Storleken på EU-ländernas ekonomier närmar sig varandra. Många tidigare fattigare länder har blivit rikare och närmar sig EU-snittet samtidigt som de flesta rikare länder som Sverige närmar sig från en högre nivå.

EU:s statistikbyrå publicerade på fredagen preliminära siffror för 2022 över BNP per capita i medlemsländerna. De visar att de väst- och nordeuropeiska länderna fortfarande är de rikare i unionen med Luxemburg och Irland i topp. (Artikeln fortsätter nedanför kartan.)

Men siffrorna visar att skillnaderna i storleken på EU-ländernas ekonomier minskat sedan 1995 då Sverige gick med. 

Då, 1995, var Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, per capita 30 procent större än snittet i EU. 2022 hade denna skillnad minskat till knappt 20 procent större. Detta följer ett mönster där rikare medlemsländer som Frankrike och Tyskland närmar sig genomsnittet. 

 Samtidigt har de flesta nyare, och i många fall fattigare, medlemsländernas ekonomier växt sig starkare och närmar sig EU-snittet från en lägre utgångspunkt. 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret