Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Rapport: Rekordmånga hot mot journalister i Europa

BRYSSEL 7 mars 2023

Antalet anmälningar om dödade, fängslade och andra hot mot journalister fortsatte att öka under fjolåret till en ny rekordnivå. Det visar en omfattande sammanställning över läget för pressfriheten i Europa.

Femton journalistorganisationer har under Europarådets vingar satt upp en plattform där olika typer av brott mot journalister kan skickas in. Under 2022 registrerades 289 anmälningar – det högsta antalet sedan 2015 då plattformen sattes upp. Samtidigt nådde antalet lösta fall en bottennivå med bara 13 av den 289 fallen uppklarade.

I dag tisdag lanserade de femton organisationerna sin senaste rapport om läget i Europa för journalister som täcker 2022. De beskriver läget som mycket dystert och som ett ”krig mot journalistiken”.

– Vi har sett en oroande ökning av attacker och hot mot journalister under de senaste åren. Många journalister har visat mod och andra har betalat med sina liv för rätten att rapportera efter Rysslands aggression mot Ukraina, sade Europarådets generalsekreterare Marija Pejčinović Burić i en kommentar i samband med att rapporten släpptes.

En anmälan eller larm till plattformen kan handla om angrepp på journalister, godtyckliga häktningar, trakasserier och annat som riskerar att minska pressfriheten.

Flest larm kom från Ryssland – som trots att landet sparkades ut från Europarådet för ett år sedan fortfarande ingår – följt av Ukraina och Turkiet. Fri journalistik i Ryssland är i samband med anfallskriget mot Ukraina i det närmaste utraderat – 250 medier och 7 000 sajter uppskattas ha tvingats stänga och 500 ryska journalister flytt landet. De som sprider ”falsk information om den ryska armén” riskerar 15 år i fängelse. 17 ryska mediearbetare stod åtalade för detta i slutet av 2022.

127 bakom lås och bom

Under förra året häktades eller fängslades 41 journalister vilket sätter det total antalet inspärrade till 127 inklusive Belarus’ 32. Värst var Turkiet med 52 inlåsta journalister. Efter Belarus kom Ryssland och delar av Ukraina som ockuperas av Ryssland. Som enda EU-land noterades Polen ha en fängslad journalist.

Rekordmånga mördade

Antalet journalister som mördades under 2022 uppgick till 13 – även det den högsta noteringen. Den avgörande förklaringsfaktorn till detta är Rysslands krig i Ukraina där 12 journalister hittills fått sätta livet till, antingen indirekt för att de hamnat i skottlinjen eller direkt länkat till sina yrken.

Rättsliga trakasserier på uppgång

Rapporten tar även upp så kallade SLAPPs – rättsprocesser mot journalister inte i syfte att vinna utan att tysta eller avskräcka kritiker genom stämning så att processen tar tid, pengar och ork från de stämda. I slutet av 2022 har organisationerna identifierat 20 sådana stämningar varav en mot två svenska journalister vid tidningen Realtid.

Flutura Kusari, rättslig rådgivare vid Europeiska centret för press- och mediefrihet, menade under ett panelsamtal i samband med rapportsläppet att sådana rättsprocesser bidrar till att den allmänna försämringen av pressfriheten i Europa.

– Rättsliga åtgärder har blivit mäktiga individers och företag favoritverktyg att ge sig på journalister, sade Flutura Kusari.

Några ljusglimtar

Ett par panelister lyfte fram Tjeckien och Slovenien som exempel på där regeringar röstats fram som drivit på förändringar i riktning mot större pressfrihet och skydd för journalister.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret