Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Det harmoniserade konsumentprisindexet är ett sätt att mäta prisändringstakten. Arkivbild.

Tredubblad inflation i EU 2022 – ny rekordnivå

BRYSSEL 9 mars 2023

Inflationen i EU nådde under 2022 sin högsta nivå någonsin på 9,2 procent – en tredubbling jämfört med året innan.

Priserna ökade i EU under 2022 med 9,2 procent jämfört med året innan, visar färska uppgifter från Eurostat. Det är den överlägset högsta inflationen mätt som harmoniserat konsumentprisindex sedan mätningarna startade 1997. Den genomsnittliga inflationen de föregående åren var 1,8 procent.

Även i Sverige nådde inflationen den klart högsta nivå sedan 1997.

Mest steg priserna i Baltikum och Central- och östeuropa. Lägst var den i Frankrike där man tidigt gick in och med olika åtgärder höll nere de stigande energipriserna. (Artikeln fortsätter under kartan.)

Energipriser steg mest

I de huvudkategorier som ingår i det harmoniserade konsumentprisindexet skedde den största prisökningen i den som omfattar el och gas. Därefter hamnar transport och livsmedel/alkoholfria drycker som de mest inflationsdrivande. I Sverige ökade energipriserna inte i samma höga takt som EU-snittet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret