Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Jakop Dalunde (MP) skriver i en replik till David Lega (KD) att olika finansieringskällor för EU:s budget måste kunna diskuteras.

Debatt: KD blandar ihop finansiering och beskattningsrätt

Jakop Dalunde (MP) 26 maj 2023

Att säkra EU:s finansiering är inte samma sak som att ge EU beskattningsrätt. Det handlar om att kunna betala för den politik man enats om i unionen, inte minst den gemensamma klimatomställningen. Det skriver Europaparlamentariker Jakop Dalunde (MP) i replik till Europaparlamentariker David Lega (KD).

EU står inför stora utmaningar. Klimatomställningen måste ta verklig fart, vi måste bryta det fossila beroendet från diktaturer, och efter pandemi och kriser de senaste åren har den socioekonomiska utsattheten för många av unionens medborgare blivit större. För att EU ska kunna genomföra de reformer och satsningar som krävs finns det anledning att se över finansieringen av EU:s budget. Att vi gröna röstade för resolutionen betyder inte att vi är ensidigt positiva till varje enskilt förslag i texten. 

Europaparlamentariker David Lega (KD) räknar upp olika “EU-skatter” som han menar att vi gröna tagit ställning för i samband med den resolution som röstades om förra veckan i Europaparlamentet. Han verkar dock missa en väsentlig och tämligen grundläggande del i resolutionens text: Att ta ställning kring hur EU ska finansieras är inte samma sak som att EU ska få beskattningsrätt. EU:s medlemsstater är skyldiga att på ett eller annat sätt finansiera EU, men kan inte idag göra det genom direkt beskattning. Därför är det viktigt att ta diskussionen om hur vi kan säkerställa att EU har tillräckliga medel för att genomföra den politik som unionen enas om. För idag är det svårt att få budgeten att räcka till. Därför är det positivt att diskussionen lyfts, men att parlamentet antagit en resolution är inte samma sak som att EU plötsligt ges beskattningsrätt. 

Alla förslag ska bedömas

Jag kommer att utvärdera vart och ett av de förslag som kan komma upp på bordet innan jag tar ställning. Det finns både exempel där vi bör överväga gemensamma EU-lösningar och exempel som är dåliga idéer. En EU-gemensam avgift på flygbränsle är ett exempel på det förstnämnda, då i synnerhet just flyget är gränsöverskridande och bör betala mer för sina utsläpp. Pengar som behövs för att finansiera EU:s gemensamma klimatomställning. 

Kristdemokraternas David Lega har ett högt tonläge och pratar om en ”svensk linje” i Europaparlamentet. David Lega kanske har missförstått rollen de olika institutionerna har inom EU, och det faktum att det är i ministerrådet som man företräder nationella intressen. I Europaparlamentet sitter vi på mandat av gröna väljare, och KD på mandat av kristdemokratiska väljare. Skiljelinjerna i Europaparlamentet är ideologiska, inte nationella. Men antagligen vill Lega inte låtsas om denna realitet, i synnerhet eftersom att han i de här frågorna avviker från sin egen partigrupp, den konservativa gruppen EPP. 

Vi gröna är öppna för att diskutera hur EU ännu bättre ska kunna möta de stora samhällsutmaningar, inte minst klimatförändringarna, som EU står inför.  

Jakop Dalunde
EU-parlamentariker för Miljöpartiet

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret