Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Arba Kokalari (M) var en av parlamentets ansvariga för frågan om EU:s anslutning till Istanbulkonventionen.

Sverigedemokrater stödde inte konvention mot kvinnovåld

BRYSSEL 10 maj 2023

EU ska ansluta sig till Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor – det vill EU-parlamentet. – Europa blir bättre, friare och säkrare, sade Arba Kokalari (M),  parlamentets rapportör, inför omröstningen. Sverigedemokraterna var det enda svenska parti som inte stödde beslutet.

Med en överväldigande majoritet röstade Europaparlamentet på onsdagen för att EU ska ansluta sig till Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet, känd som Istanbulkonventionen. Moderaten Arba Kokalari har varit föredragande för parlamentet i ärendet och kallade det under plenumdebatten igår för ”det viktigaste steget för jämställdhet på många, många år”.

Processen för att nå detta har varit utdragen då flera av EU:s medlemsländer tidigare har motsatt sig Istanbulkonventionen. Men efter att EU-domstolen i oktober 2021 bekräftat att rådet kan ratificera konventionen utan att ha med sig alla medlemsländer kan den nu antas.

SD röstade emot

Alla svenska partier röstade för förslaget, förutom Sverigedemokraterna. Partiet avböjde en intervju och skickade istället ett skriftligt meddelande där de angav att ett EU-beslut om Istanbulkonventionen “skulle öka unionens befogenheter via bakdörren utan att ändra fördragen samt i framtiden eventuellt resultera i att konventionens skrivningar om exempelvis undervisning och migration pådyvlas alla EU-länder”.

Arba Kokalari kommenterade Sverigedemokraternas ställningstagande på Twitter:  ”Helt obegripligt hur SD, som enda svenska parti, inte röstade för det historiska beslutet. Sverige har ju redan antagit konventionen!”

Sverigedemokraternas partigrupp nationalkonservativa ECR tillsammans med högerextrema ID-gruppen i parlamentet var också de där flest ledamöter som röstade emot en anslutning till Istanbulkonventionen. Flera av de pekade under tisdagens debatt på att konventionen bygger på en ”genusideologi”.

Kommer gälla ett begränsat antal områden

Frågan om EU:s anslutning till konventionen kommer nu att gå vidare till rådet där det kommer att krävas en kvalificerad majoritet för att den ska gå igenom. En anslutning kommer dock bara att gälla inom de områdena där EU har egen kompetens. Det vill säga att de delar av konventionen som handlar om rätt till asyl och juridiskt samarbete kring brott skulle gälla i alla länder. Konventionen skulle också omfatta förvaltningen av EU:s institutioner.

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke var glad över parlamentets beslut men också en tveksamhet över vilken effekt det kommer att få.

– Vi gröna kommer fortsätta kampen och se till att konventionen implementeras, genom att kräva att all befintlig och kommande lagstiftning som rör till exempel asyl måste leva upp till konventionens krav om skydd av kvinnor, säger hon i ett skriftligt uttalande till Europaportalen.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret