Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Idrottsminister Miquel Iceta försvarar regeringens agerar och fördömer fotbollsförbundets ordförande.

Spansk skandalkyss får politiska konsekvenser

MALAGA 29 augusti 2023

Efter att spanska fotbollsförbundets ordförande kysst en av VM-segrarna mot hennes vilja har en debatt om sexismen inom sporten vaknat till liv och fått regeringen att agera, samtidigt som en debatt mellan regeringsföreträdare har uppstått.

Under segerceremonin efter att det spanska damlandslaget vunnit fotbolls-VM den 20 augusti tog spanska fotbollsförbundets ordförande, Luis Rubiales, tag i spelaren Jennifer Hermosos huvud och gav henne en kyss. Efter att Hermoso deklarerat att det skedde mot hennes vilja och att hon känt sig utsatt för ett övergrepp har händelsen dominerat nyheterna och debatten i Spanien.

Rubiales är för tillfället avstängd efter att det internationella fotbollsförbundet, FIFA, i lördags beslutat att stänga av honom från all fotboll i 90 dagar. Sent på måndagen krävde det spanska fotbollsförbundets regionala ledare att Rubiales avgår för gott – ett krav han inte har hörsammat.

Händelsen har också fått politiska konsekvenser. Regeringen står bakom en av sex anmälningar mot Rubiales på grund av hans agerande mot Hermoso men också att han gestikulerat på ett sexistiskt sätt i samband med damlagets VM-vinst. Regeringens anmälan skulle ha behandlats av spanska förvaltningsdomstolen för idrott som väntades komma med ett besked om att stänga av Rubiales på måndagen. Istället meddelade de att de behöver mer information för att kunna fatta sitt beslut.

Yolanda Díaz, vicepremiärminister och ledare för vänsterpartiet Sumar, sade vid en presskonferens i måndags att regeringen har agerat alldeles för långsamt.

– Jag har sagt i flera dagar nu att vi är försenade och jag skulle ha önskat att det inte varit FIFA som hade stängt av Rubiales som en försiktighetsåtgärd. Det finns politiska instrument för detta i vårt land.

Hennes parti har också vänt sig till den spanska myndigheten för sporter med en anmälan mot fotbollsförbundet för att denna, under Rubiales ordförandeskap, har brutit mot jämställdhetslagen,

“Har agerat så snabbt vi kunnat”

Idrottsministern, Miquel Iceta, från det socialdemokratiska regeringspartiets katalanska gren, svarade på en presskonferens på tisdagen att regeringen har agerat så snabbt man kunnat men betonade att fotbollsförbundet är en privat institution.

– Vi har agerat så snabbt som mekanismerna tillåter genom att vara noggranna med alla processer för att undvika framtida utmaningar och överklaganden. Det är viktigt att vi är snabba men också effektiva.

Iceta lovade också att myndigheten för sporter redan under tisdagen skulle förse förvaltningsdomstolen för idrott med den information de begärt.

Iceta kritiserade också förbundsordförande Rubiales agerande i starka ordalag och sade att det som hänt skadar Spaniens internationella anseende.

Madridpolitiker kallar medieuppmärksamheten “manipulation”

Även det största oppositionspartiet, konservativa PP, har fördömt Rubiales agerande. Men en av partiets mest kontroversiella profiler, Madridregionens ledare Isabel Díaz Ayuso, har inte kritiserat Rubiales och kommenterade istället på X på måndagen att de internationella mediernas rapporterande om fallet var en ”fullständig manipulation”.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret