Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis talar inför studenter vid Tsinghua-universitetet i Beijing

Kommissionär: EU måste bli mer påstridigt mot Kina

BRYSSEL 25 september 2023

Handelskommissionär Valdis Dombrovskis kritiserar Kina för att göra det svårare för europeiska företag att göra affärer och lovar att EU ska bli mer påstridigt i sitt försvar av internationella handelsregler.

EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis är på en fyradagarsturné i Kina där han bland annat hållit flera tal om EU:s relation till landet. Han menar att den relationen står inför ett vägskäl.

– Vi kan välja en väg mot en ömsesidigt gynnsam relation. En väg som bygger på öppen, rättvis handel och investeringar där vi arbetar hand i hand med vår tids stora utmaningar. Eller så kan vi välja en väg som långsamt för oss isär. Där det gemensamma utbytet vi haft under de senaste årtiondena försvagas och försvinner […] där våra folk och ekonomier får färre valmöjligheter, sade Dombrovskis under ett tal vid Tsinghua-universitetet i Peking på måndagen.

Han anser att rätt väg fram är att hålla sig till de internationella regler som både EU och Kina slutit sig till såsom Världshandelsorganisationen WTO. Han pekade även på att handeln mellan EU och Kina är ojämn där EU har ett handelsunderskott på närmare 400 miljarder euro.

– Bristen på ömsesidighet och lika villkor från Kinas sida, i kombination med större geopolitiska förändringar, har tvingat EU att bli mer påstridigt, sade Valdis Dombrovskis.

EU-kommissionen inledde nyligen en granskning av möjliga kinesiska statliga subventioner till elbilar som exporteras till EU. Om kinesiska elbilstillverkare får sådant stöd kan EU komma att införa handelshinder, exempelvis tullar,  för att se till att den europeiska elbilssektorn inte utsätts för orättvis konkurrens.

Svårare göra affärer i Kina

Dombrovskis varnade vidare för att rekordmånga europeiska företag anser att det blivit svårare att göra affärer i Kina på grund av åtgärder som landets ledning vidtagit för att stärka den nationella säkerheten. Detta menar han har lett till mindre öppenhet, orättvisa offentliga upphandlingar och diskriminering mot europeiska företag.

– Vissa företag söker sig nu till andra marknader, sade Dombrovskis.

Han försvarade samtidigt EU:s pågående arbete med att minska beroendet av råmaterial, naturresurser och andra viktiga varor som läkemedel från enskilda länder.

– EU kan inte tillåta sig att stå oskyddat när vår öppenhet missbrukas eller när vår nationella säkerhet står på spel.

Enligt honom har Kina tidvis misstolkat det som protektionism eller ”Kinaskepticism”.

– Så är inte fallet. Vår strategi är inte protektionistisk och den är landsagnostisk. Får ekonomiska säkerhetsstrategi är till fullo i linje med våra internationella åtagande, sade Dombrovskis.

Ryssland störst faran

EU-kommissionären målade upp en dyster bild av utvecklingen i världen med en allt större polarisering mellan länder och pekade i synnerhet ut Rysslands invasion av Ukraina som bidragande orsak till detta med stigande livsmedels- och energipriser som i sin tur försvagat den globala ekonomiska tillväxten. Med hänvisning till att Kina i internationella fora understryker vikten av att respektera länders ”territoriella integritet” kritiserade han landets hållning i frågan.

– Därför är det mycket svårt för oss att förstå Kinas inställning till Rysslands krig mot Ukraina, sade EU-kommissionären.

Han pekade även på att Kinas hållning i frågan utgör en risk för bilden av landet och citerade en sondering bland europeiska företag där en tredjedel indikerade att Kinas position gentemot Ukraina och Ryssland gjort landet mindre attraktivt att investera i.

Söker samarbete

Handelskommissionären pekade samtidigt ut områden där han ser utrymme för fortsatt och närmare samarbete mellan EU och Kina.

– Vi vill se ett ökat engagemang mellan EU och Kina som leder till resultat på global nivå. Vårt samarbete om klimatförändringarna är ett positivt exempel, sade Dombrovskis.

Han ser även samarbetsmöjligheter i att hjälpa skuldtyngda fattigare länder och att driva genom reformer i Världshandelsorganisationen WTO.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret