Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s kommissionärer träffades på tisdagen i Strasbourg och beslutade om ett nytt arbetsprogram.

Förenklingar för näringslivet i EU-kommissionens plan för 2024

18 oktober 2023

Förenklade regler och färre rapporteringskrav för näringslivet får stort fokus i EU-kommissionens program för nya lagar och beslut 2024. Men även nya klimatmål väntas.

Det brådskar för EU-kommissionen att avsluta alla de politiska initiativ som utlovats och föreslagits sedan tillträdet för fem år sedan. 

Redan i slutet av nästa sommar ska en ny kommission börja utses. Den nuvarande säger sig ha rott i land 90 procent av de förslag som den hittills lagt fram. 

Samtidigt väntar över 150 av kommissionens tidigare förslag på att slutbehandlas av Europaparlamentet och rådet.

Det nya arbetsprogrammet för 2024 bygger vidare på kommissionsordföranden Urusla von der Leyens linjetal från september.

De kommande förslagen om enklare rapporteringskraven för europeiska bolag hör till åtgärder som ska främja europeisk  konkurrenskraft.

Bland förslagen märks även ett nytt vindkraftspaket, nya regler mot människosmugglare , en ny europeisk strategi för Europas försvarsindustri, samt nya klimatmål för år 2040.

– Mot bakgrund av aldrig tidigare skådade geopolitiska, ekonomiska, samhälleliga och tekniska utmaningar är att säkerställa EU:s konkurrenskraft och ekonomiska säkerhet av högsta prioritet. Det är syftet med våra nya politiska initiativ för 2024 och vi kommer att göra det, sade Ursula von der Leyen, ordförande för Europeiska kommissionen, i ett uttalande.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret