Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

von der Leyen: "Feg attack" mot svenskar i Bryssel

BRYSSEL 17 oktober 2023

Den tunisiske man som misstänks ha dödat två svenskar i Bryssel bekräftas ha dött efter ha blivit skjuten under ett polisingripande. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Frankrikes president Emmanuel Macron kallar måndagens terroristdåd för "feg attack".

Flera belgiska medier rapporterar på tisdagsmorgonen att den 45-årige tunisiern som ska ha tagit på sig terroristattentatet mot tre svenska fotbollssupportrar på måndagskvällen nu själv dött efter skottlossning med polis på ett café i stadsdelen Schaerbeek.

Enligt tidningen Le Soir dog mannen på sjukhus på vid halvtiotiden. Belgiens federala åklagarmyndighet bekräftar enligt public service-kanalen VRT att den misstänkte är död.

De tre svenska medborgarna, varav en enligt uppgift även med schweiziskt pass, attackerades i samband med måndagens fotbollslandskamp mellan Belgien och Sverige. Två omkom direkt medan en ligger på sjukhus med allvarliga skador.

Hotnivån i Bryssel höjdes efter måndagens terroristattack till fyra på den fyragradiga skalan. Belgisk polis söker alltjämt eventuella medhjälpare till dådet.

”Fegt attentat”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallade måndagens terroristattack för feg.

”Jag vill framföra mitt djupa deltagande till [statsminister Ulf] Kristersson och det svenska folket som har förlorat två av sina landsmän i kväll i den fega attacken i Bryssel. Våra tankar går till er i denna svåra stund”, twittrade Ursula von der Leyen.

Frankrikes president Emmanuel Macron stämmer in.

”Våra tankar går till offren för denna fega attack och till våra belgiska och svenska vänner vars chock vi delar”, twittrade Macron.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret