Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
IDEA delar upp demokrati i fyra huvudkategorier: representation, rättigheter, rättsstatlighet och deltagande. Arkivbild.

Demokrati i Europa: Nedåtgående trend

BRYSSEL 3 november 2023

Demokratin i Europa fortsätter urholkas, en trend som började för tio år sedan. Det visar en ranking från organisationen IDEA. Sverige halkar efter övriga nordiska länder.

Den mellanstatliga organisationer IDEA mäter så långt tillbaka som 1975 nivån av demokrati i världens länder. I sin senaste sammanställning över ”Det globala läget för demokrati” bekräftas trenden från andra liknande undersökningar på en tillbakagång för demokratin i såväl världen som i Europa.

”Under 2022 skedde en försämring i poängen hos långvariga och starka demokratier som Österrike, Luxemburg, Nederländerna, Portugal och Storbritannien”, inleder rapportförfattarna delen om Europa.

De största försämringarna under 2022 skede i Ryssland, Belarus och Sverige, enligt indexet. För Sverige var det i synnerhet inom kategorin deltagande som tillbakagången var tydlig (se faktaruta nedan).

Förklaringar som lyfts fram av IDEA till försämringen i Europa är annat det svåra ekonomiska läget och Rysslands invasion av Ukraina.

”Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina kommer att fortsätta att ha en betydande inverkan på både den regionala och inhemska dynamiken i Europa under de kommande åren”, skriver rapportförfattarna.

Sverige halkar efter

Demokratiindexet består av fyra huvudkategorier: representation, rättigheter, rättsstatlighet och deltagande. Vid en sammanräkning av dessa hamnade 2022 Danmark, Norge och Finland i topp i Europa. Sverige hamnar först på plats sju (se grafik längst ned i artikeln).

Europas minst demokratiska länder är Belarus, Azerbajdzjan, Ryssland och Turkiet. IDEA pekar ut dessa fyra länder som ”tydligt icke-demokratiska” och att de driver iväg från resten av Europa i graden av demokrati.

Toppen nåddes 2012

Den högsta graden av demokrati i Europa enligt IDEA nåddes 2012 och har därefter försämrats nästan varje år. Sedan dess har det skett en försämring i 26 av de 45 europeiska länderna i sammanställningen. De största tappen under det senaste årtiondet har skett i Turkiet och Belarus. Sverige hade den åttonde största tillbakagången i Europa sedan 2012.

Av EU-länderna har utvecklingen varit sämst i Polen och Ungern, något som även framkommer i andra demokratimätningar. IDEA pekar i sin rapport att de åtgärder som EU vidtagit för att komma till rätta med utvecklingen i de två medlemsländerna hittills var ”begränsade”.

”Trots att EU-kommissionen har fryst miljarder euro i finansiering till Ungern och Polen på grund av kränkningar av rättigheter och rättsstatsprincipen förblir båda länderna i allmänhet oförändrade i sin riktning, bortsett från några mindre förändringar i tillvägagångssättet”, heter det.

I fyra länder skedde ingen förändring mellan 2012 och 2022. Kvarvarande 15 länder skedde en förbättring av demokratin med Armenien, Kosovo och Ukraina i topp (se grafik i faktaruta nederst).

Demokratiindexet

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret