Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den mördade slovakiske journalisten Ján Kuciak fick SLAPP-stämningar mot sig i samband med sina undersökningar. Boken på bilden innehåller artiklar av Ján Kuciak och grävande journalistkollegor till honom.

EU-uppgörelse för att stoppa dem som vill tysta journalister

BRYSSEL 30 november 2023

EU-parlamentet och medlemsländerna har blivit överens om nya regler för att hindra att journalister och andra att tystas via långdragna och kostsamma rättsprocesser mot dem. – Med denna nya lag försvarar EU journalister och människorättsförsvarare mot ogrundade domstolsförfaranden, säger Spaniens justitieminister Félix Bolaños.

SLAPP kallas en metod där journalister och aktivister stäms på stora belopp i syfte att tysta ned deras rapportering. Den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia och slovakiske journalisten Ján Kuciak hade ett flertal sådana rättsprocesser mot sig när de mördades för sina avslöjanden. I april i fjol lade EU-kommissionen fram ett förslag på hur missbruket av sådana rättsprocesser kan hanteras efter uppmaningar om detta från EU-parlamentet.

Sådan munkavleprocesser har stegvis blivit ett allt vanligare sätt att tysta granskare och nådde i Europa sin topp i fjol med 161 SLAPP-stämningar, enligt nätverket Coalition Against Slapps in Europe.

Klockan tre på natten till torsdagen nådde förhandlare för EU-parlamentet och medlemsländerna en politisk uppgörelse om hur de vill att den slutliga lagen ska se ut.

– Dessa stämningar är ett hot mot vår demokrati. Vi är och förblir beslutsamma i kampen för att skydda journalister, icke-statliga organisationer, människorättsförsvarare och aktivister mot alla typer av juridiska hotelser såväl som mot missbruka av våra rättssystem som ska skydda våra legitima rättigheter och inte användas som en lekplats för dem som försöker undvika offentlig granskning och ansvarsutkrävande, sade Timo Wölken, en tysk socialdemokrat som lett förhandlingarna å EU-parlamentets vägnar under en pressträff på torsdagen.

Enligt honom stod de två EU-lagstiftarna, parlamentet och ministerrådet, långt från varandra när förhandlingarna inleddes. Men en kompromiss nåddes till slut

– Våra demokratier är i fara när rika och mäktiga kan tysta kritiker i domstol bara för att de uttalar sig om frågor av allmänt intresse. Med denna nya lag försvarar EU journalister och människorättsförsvarare mot ogrundade och oegentliga domstolsförfaranden, sade Félix Bolaños, justitieminister i Spanien som representerade medlemsländerna i förhandlingarna.

Så fungerar den nya lagen

Lagen, som närmast måste antas formellt av lagstiftarna och sedan införas i medlemsländerna inom två år, gäller gränsöverskridande SLAPP-stämningar mot journalister, mediaorganisationer, aktivister, akademiker, konstnärer och forskare.

Den svarande kan be en domstol avskriva uppenbart ogrundade stämningar. Domstolar kan även ålägga målsägande att stå för alla rättegångskostnader inklusive för försvaret.

Uppgörelsen innehåller även regler om möjligt kompensation för SLAPP-offer som även får tillgång till information om finansiellt, rättsligt och psykologiskt stöd.

Stämningar mot journalister sker inte sällan från andra länder med svagare skydd för journalister som Storbritannien. I Sverige är det mest kända fallet det där två svenska journalister, Per Agerman and Annelie Östlund, vid finanstidningen Realtid som stämts av den svenske Monaco-registrerade affärsmannen Svante Kumlin efter en granskning av dennes företag.

I uppgörelsen får medlemsländerna inte erkänna SLAPP-domar från tredje land om de inte skulle ha erkänts i medlemslandet i fråga.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret