Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) kritiserar Centerpartiet för att vilja försämra tillgången till forskningsdata, något som skulle drabba patienter och europeisk läkemedelsforskning.

Debatt: Centerpartiets datamotstånd drabbar patienterna

Arba Kokalari (M) 18 december 2023

Europaparlamentets beslut om delad anonym hälsodata kan bli avgörande för framtagandet av nya mediciner i EU. Att som Centerpartiet hävda att lagen skulle vara integritetskränkande är grovt vilseledande och inget annat än billig plakatpolitik. Det skriver Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) i slutreplik till Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Emma Wiesner (C).

Med en förkrossande majoritet röstade Europaparlamentet förra veckan igenom lagen om delad hälsodata. Lagen kommer göra det enklare och säkrare för medborgare att ta med sin patientjournal när man söker vård i olika regioner nationellt och i andra EU-länder. Lagen minskar också byråkratin för delning av hälsodata till livsavgörande forskning.

Lagen innebär att tillgången till avidentifierade hälsodata kommer att förbättras, vilket är avgörande för att kunna forska fram nya vacciner och mediciner till allvarliga sjukdomar. Flera länder, såsom Danmark och Finland, har redan infört nationell lagstiftning för att underlätta delningen av avidentifierade hälsodata och man håller även i Sverige på att utreda saken - ett arbete som regeringar oavsett färg har drivit på. Med ett gemensamt europeiskt system på plats blir fördelarna ännu större. En säker och gemensam inre marknad för hälsodata.

Det här tycker Moderaterna är bra, liksom nästan alla svenska partier. Bara Centerpartiet och Sverigedemokraterna från Sverige röstade emot lagen.   

Centerpartiet hävdar (Europaportalen 231213) att förslaget skulle bryta mot individers integritet och att vi skulle tvingas att dela med oss av personlig data. Det här är inget annat än skräckpropaganda och stämmer helt enkelt inte.

Data kommer precis som idag skyddas i ett stängt och säkert system med hårda krav för att få använda data. Det kommer vara i princip omöjligt - och förbjudet - att ens försöka ta reda på och spåra specifika hälsouppgifter till specifika individer. Och alla kommer att ha rätt att säga nej till att ens data ska delas. Att som Centerpartiet hävda att lagen skulle vara integritetskränkande är grovt vilseledande.

Livsfarliga konsekvenser

Centerpartiets slagord om att de slår vakt om individers integritet är inget annat än billig plakatpolitik, men som kan få livsfarliga konsekvenser.  

Centerpartiet vill stoppa möjligheten till datadelning vilket skulle kraftigt försämra  tillgången till forskningsdata. Då skulle läkemedelsföretag som svenska Astra Zeneca och många av forskarna flytta från Europa och söka sig till andra världsdelar.

Det är tack vare god tillgång till forskningsdata som vi har kunnat forska fram livsavgörande behandlingar inom medicin. Och det är tack vare utvecklingen med digitalisering, automatisering och AI som vi nu får ännu fler verktyg för att möta det allt ökade behovet av vård i samhället och bekämpa de största folksjukdomarna. För det krävs bättre tillgång till data och utbyte av data.

Centerpartiets rädsla för digitalisering och innovation innebär att de skrämmer bort forskare, entreprenörer och läkemedelsindustrin från Europa. De säger nej till att riva hinder för framtidens mediciner, vacciner och AI inom sjukvården.

Istället väljer Centerpartiet att ställa sig i samma hörn som Europas extremister, vaccinmotståndare och teknikpessimister. Det är beklämmande.

Arba Kokalari (M)
Europaparlamentariker

Tidigare inlägg i debatten: 

Varför krokar Centerpartiet arm med vaccinmotståndare och teknikpessimister?

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret