Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Belgiens premiärminister, liberalen Alexander De Croo.

EU-ordförandelandet: 2024 blir ett avgörande år

BRYSSEL 16 januari 2024

Belgien tar över som ordförandeland i EU och får i uppdrag att ro i hamn en rad kontroversiella frågor som migrationspakten. Landets premiärminister Alexander De Croo lovar fokusera på bland annat rättsstat, konkurrenskraft och klimatomställning.

– 2024 kommer att bli ett avgörande år. Mycket står på spel för Europa. Ett år då våra demokratier och friheter kommer att sättas på prov, inledde Alexander De Croo, Belgiens liberale premiärminister, sin presentation av landets EU-ordförandeskap inför EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagen.

Han hänvisade direkt till det amerikanska presidentvalet och risken med Donald Trump åter vid makten. Men enligt honom vore ett sådant utfall en möjlighet för EU att få "en stabilare grund att stå på".

– [Ett] starkare, mer suveränt och mer självständigt EU, sade De Croo.

Belgien kommer att leda arbetet i ministerrådet som samlar medlemsländernas regeringar och har bara ett par månader på sig innan EU-valet  att hitta överenskommelse med Europaparlamentet i kontroversiella frågor som EU:s nya asyl- och migrationspolitik och nya budgetregler.

Stärkt konkurrenskraft

En av de största utmaningarna enligt den belgiske premiärministern är att stärka EU-ländernas ekonomier. Han vill bland annat öka stödet till entreprenörer att utveckla och tillverka sina produkter och tjänster i Europa och stärka stödet till europeisk industri.

– [Vi behöver] behålla stora investeringar i industrin för att hålla kvar industriproduktionen här hos oss, i Europa, sade Alexander De Croo.

Sammankalla arbetsmarknadens parter

Under sitt ordförandeskap ska Belgien tillsammans med EU-kommissionen ordna ett stort möte för europeiska företrädare för fack och arbetsgivarorganisationer.

– Vi kommer att sammanföra arbetsmarknadens parter för att diskutera framtiden för den sociala dialogen för att möta de utmaningar som vi står inför. Diskutera hur omvälvande förändringar i våra sociala och ekonomiska modeller, till exempel artificiell intelligens, bäst kan hanteras, sade De Croo.

Utvidgning och rättsstatens principer

Belgien vill inleda arbetet med att förbereda unionen på att på sikt ta in fler medlemmar som Ukraina, Moldavien och länderna på västra Balkan. I ett första steg vill ordförandelandet ta fram en "vägkarta" – ett dokument om bland annat finansieringen av EU, vilka politiska prioriteringar EU ska ha, stärka demokratin på EU-nivån och hur rättsstaten kan stärkas i unionen.

– Respekten för rättsstatsprincipen och demokratin får inte vara en sekundär del av vår union. Den måste vara själva kärnan i dess utformning, sade Alexander De Croo som även lovade att återuppta utfrågningarna i ministerrådet med Ungern och Polen som situationen för rättsstaten i de två EU-länderna.

EU-parlamentariker säger sitt

I den efterföljande debatten i EU-parlamentet krävde flera ledamöter att Belgiens sätter frågan om lantbrukares situation på dagordningen för medlemsländerna.

Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé välkomnade att Belgien lyfter fram kampen mot gränsöverskridande brottslighet som en viktig fråga.

– Jag är helt övertygad om att mer måste göras. Under nästa mandatperiod krävs en helt ny giv för trygghet och säkerhet i Europa, en mer operativ europeisk polis, att vi plockar de kriminellas tillgångar och att vi förstärker gränskontrollen så att vapen och droger inte fritt kan flöda in i Europa, sade Tomas Tobé.

Migration het fråga – utredning av användning av nazitermer

Den fråga som vållade kanske den hetaste debatten var migration där EU-parlamentet och medlemsländerna ligger i slutförhandlingar om hur den nya politiken ska utformas. Sverigedemokraternas Charlie Weimers krävde att asylprövningar ska göras utanför EU-länderna.

– Den universella rätten till asyl är ett hot mot Europas framtid, sade Weimers.

Den belgiske EU-parlamentarikern Tom Vandendriessche från nationalistiska ID-gruppen talade om att EU:s migrationspakt är ett "medvetet organiserat [folkutbyte]" av européer med personer av icke-europeisk bakgrund. Den nederländska liberala EU-parlamentarikern Sophie in 't Veld invände mot Vandendriessches användning av ordet "omvolking" – en direkt översättning av den tyska nazisttermen "umvolkung."

– Det är inte första gången jag hör herr Vandendrische använda nazisttermologi i plenum. Jag har flera gånger krävt att det utreds huvuvida nazistterminologi är acceptabelt i plenum, sade in 't Veld.

Parlamentets talman Roberta Metsola lovade att frågan skulle utredas.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret