Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton har till uppgift att se till att EU:s nya lagstiftning som syftar till att reglera konkurrens mellan mindre företag och stora nätjättar, så kallade grindvakter, efterlevs. Arkivbild.

EU granskar Apple, Facebook och Google

BRYSSEL 25 mars 2024

Dryga böter hotar de tre nätjättarna om de inte följer EU:s nya lagstiftning DMA. –  Vi är inte övertygade om att lösningarna från Alphabet, Apple och Meta uppfyller deras skyldigheter för ett rättvisare och mer öppet digitalt utrymme för europeiska medborgare och företag, sade EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton

EU-kommissionen meddelade på måndagen att man inleder fem granskningar av Apple, Alphabet (Google) och Meta (Facebook) med misstanke att nätjättarna har brutit mot EU-lagen om digitala marknader, DMA, som nu används för första gången. Kommissionen ska bland annat undersöka huruvida Apple och Googleägaren Alphabet hindrar andra apputvecklare att "styra" användare bort från deras appbutiker.

Kommissionen ska även granska om Facebookägaren Meta ger användarna tillräckliga valmöjligheter att bestämma över hur deras personuppgifter används i reklamsyfte. Nyligen införde Meta en möjlighet att betala för att ens persondata inte ska skickas till annonsörer, kommissionen ifrågasätter om detta är tillräckligt för att följa DMA-regelverket.

De sex stora nätjättarna Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance (Tiktok), Meta och Microsoft, som av EU klassas som "grindvakter", hade till den 7 mars på sig att uppfylla reglerna.

– Men vi är inte övertygade om att lösningarna från Alphabet, Apple och Meta uppfyller deras skyldigheter för ett rättvisare och mer öppet digitalt utrymme för europeiska medborgare och företag, sade EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton i ett uttalande.

Utredningen väntas ta ett år och företagen kan bötfällas med upp till tio procent av deras globala omsättning om de inte anpassar sig till EU-lagstiftningen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret