Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Från vänster till höger: Österrikes Karl Nehammer, Greklands Kyriákos Mitsotákis, Ursula von der Leyen, Abd al-Fattah al-Sisi, Cyperns Níkos Christodoulídis, Belgiens Alexander De Croo och Italiens Giorgia Meloni.

EU-sluter avtal med Egypten – "ska stoppa ny migration"

BRYSSEL 18 mars 2024

Det nya avtalet med Egypten ska minska inflödet av migranter till EU-länderna och samtidigt stärka banden till det nordafrikanska landet. Uppgörelsen innehåller även förmånliga lån för att stödja makro- och socioekonomiska reformer i landet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Egyptens president och diktator Abd al-Fattah al-Sisi undertecknade i går söndag ett avtal om ett "strategiskt och övergripande partnerskap".

– Partnerskapet mellan EU och Egypten är av avgörande betydelse. Vi har gemensamma strategiska intressen av stabilitet och välstånd. Med tanke på er politiska och ekonomiska tyngd, liksom ert strategiska läge i ett mycket oroligt grannskap, kommer betydelsen av våra förbindelser bara att öka med tiden, sade Ursula von der Leyen.

Med avtalet kommer ett stödpaket på 7,4 miljarder euro i lån och bidrag till Egypten. 200 miljoner euro ska gå att stärka gränshantering att bekämpa flyktingsmugglare.

– Vi fortsätter att räkna med Egyptens fulla engagemang för att kontrollera olaglig invandring, från gränsförvaltning till bekämpning av smuggling och återvändande, sade von der Leyen.

På besöket i Egypten var sex EU-länders ledare med, däribland Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

– Vi måste förhindra att nya migrationsvägar öppnas och vi kommer att ha ett mycket nära samarbete med Egypten för att se till att detta uppnås, sade Mitsotakis.

Avtalet ska även bidra till det grekisk-egyptiska elledningsprojektet Gregy som ska diversifiera EU-ländernas import av energi och till investeringar i förnybar energi. Det gör öppnar även för Egypten att inleda förhandlingar om att delta i europeiska forsknings-och kulturprojekt.

Den största delen av paketet – fem miljarder euro – utgörs av förmånliga lån för att stödja makro- och socioekonomiska reformer. Lånen går direkt till den egyptiska regeringen och inte via icke-statliga organisationer eller medfinansierade projekt vilket brukar ske, enligt Politico.

Kritik mot avtalet

Människorättsorganisationen Human Rights Watch kritiserar avtalet som enligt dem liknar tidigare EU-avtal med Tunisien och Mauritanien.

"Planen är densamma som EU:s bristfälliga avtal med Tunisien och Mauretanien: stoppa migranter, ignorera övergrepp", heter det i ett uttalande från organisationen.

Eve Geddie från Amnesty International uppmanade EU att respektera mänskliga rättigheter.

– När EU:s ledare försöker stärka sina band med Egypten får de inte riskera att bli medskyldiga till landets pågående allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Egyptiska myndigheter griper och frihetsberövar rutinmässigt flyktingar, asylsökande och migranter under grymma och omänskliga förhållanden och utvisar dem olagligt, utan vederbörlig rättslig prövning eller möjlighet att söka asyl, till länder där de riskerar att utsättas för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, sade Eve Geddie.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret