Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Polens liberalkonservative premiärminister Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

EU: Rättsstatens återkomst – ett nytt kapitel för Polen

BRYSSEL 6 maj 2024

Polens nya regering motverkar framgångsrikt den underminering av rättsstaten som dess föregångare drev igenom, slår EU-kommissionen fast. – Det pågående återupprättandet av rättsstatsprincipen i Polen är bra för det polska folket och för vår union som helhet, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

I slutet av 2017 inledde för första gången EU-kommissionen ett så kallat artikel-7.1-förfarande mot ett medlemsland när det utlöstes mot Polen för den dåvarande regeringens försök att få ökat politiskt inflytande över landets domare och domstolar och därmed allvarligt hotade rättsstatens principer. Tvisten mellan kommissionen och den förra polska nationalkonservativa regeringen fortsatte därefter och fick ingen lösning tills den polska parlamentsvalet förra hösten då en proeuropeisk koalition under Donald Tusk röstades fram till makten.

Den nya regeringen har därefter arbetat med att rulla tillbaka den föregående regeringens "reformer" av domstolsväsendet. Det arbetet bär nu frukt när EU-kommissionen på måndagen meddelade att man avser avsluta artikel-7.1-förfarandet mot Polen.

– I dag inleds ett nytt kapitel för Polen. Efter mer än sex år anser vi att förfarandet enligt artikel 7.1 kan avslutas. Jag gratulerar premiärminister Donald Tusk och hans regering till detta viktiga genombrott. Det är resultatet av deras hårda arbete och beslutsamma reformansträngningar. Det pågående återupprättandet av rättsstatsprincipen i Polen är bra för det polska folket och för vår union som helhet. Det är ett bevis på att rättsstatsprincipen och demokratin i Europa är motståndskraftiga, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

EU-kommissionens analys skickas nu till medlemsländernas regeringar för överseende den 21 maj. Därefter väntas kommissionen formellt dra tillbaka förfarandet.

Det innebär att Ungern är det enda medlemslandet som har ett artikel-7.1-förfarande mot sig.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret