Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kandidat Johan Danielsson, andranamn för Socialdemokraterna, menar att EU-valet framförallt handlar om tre frågor.

Debatt: EU-kandidat Johan Danielsson (S): Använd EU för att stärka Sverige

Johan Danielsson (S) 28 maj 2024

För mig handlar EU-valet om tre saker. Stärk stödet till Ukraina. Använd EU för att ta tillbaka kontrollen över svensk arbetsmarknad från skurkföretag och kriminella. Säkra den svenska nyindustrialiseringen. Det skriver EU-kandidat Johan Danielsson (S).

“Enade vi stå, söndrade vi falla”, lyder ett fackligt ordspråk. Starka fackliga röster krävs för att få ordning på Europa.

Sverige och övriga Europa står inför stora utmaningar. Krig, kostnadskris och brottslighet prövar sammanhållningen.

Valet till Europaparlamentet den 9 juni är en möjlighet för oss att stå upp för samarbete och sammanhållning i en tid då vi behöver det mer än på mycket länge. 

För mig är handlar det framförallt om tre saker: 

  1.  Stärk stödet till Ukraina

Kampen i de ukrainska skyttegravarna handlar om Ukrainas rätt till frihet och demokrati, men också om oss här i Sverige. Samtidigt ser vi hur högerpopulistiska och auktoritära krafter nu mobiliserar för att splittra vår kontinent. Att hålla ihop Europa i stödet till Ukraina är därför en avgörande uppgift de kommande åren för oss socialdemokrater.

  1. Använd EU för att ta tillbaka kontrollen över svensk arbetsmarknad från skurkföretag och kriminella

Sverige har blivit farligare. Ska vi knäcka gängen behöver vi strypa deras inkomstkällor. Vi vet att kriminalitet och utnyttjande på arbetsmarknaden, så kallad arbetslivskriminalitet, fyller gängens bankkonton och utsätter arbetare för livsfara. Vi kan aldrig ta tillbaka kontrollen över svensk arbetsmarknad om inte Europa tar kampen mot skitföretagen på allvar. För att lyckas med det måste vi se till att det blir svårare att fuska, enklare att åka fast och mer kännbart att bli straffad i hela Europa. De som livnär sig på att utnyttja människor ska inte kunna sova gott om natten. 

  1.  Säkra den svenska nyindustrialiseringen 

 Svenska företag gör nu rekordsatsningar för att ligga i framkant i den globala kapplöpningen om gröna tekniker. Utländska företag investerar samtidigt i Sverige för att man tror på svenskt kunnande och innovationskraft. Att nya industrier väljer Sverige är bra för vårt land. De jobben hotas nu av krafter som vill dra undan mattan för dessa investeringar och backa bandet för Sverige och Europas klimatomställning. Det vore att spela ett högt spel med de tiotusentals nya industriarbetstillfällen som nu växer fram i Sverige.

Öka sammanhållningen

I tider av kris och krig måste Europas länder öka sammanhållningen och stå upp mot de högerpopulistiska och auktoritära krafter som vill splittra oss. Tillsammans med mina socialdemokratiska kollegor vill jag använda EU för att stärka Sverige och svenska folkets trygghet och säkerhet. På jobbet, i vardagen och i världen.

Johan Danielsson (S) 
EU-kandidat

Andranamn för Socialdemokraterna  i EU-valet och LO:s kandidat.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret