Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-minister Jessika Roswall (M) vill inte sätta en siffra på det svenska valdeltagandet i EU-valet men tror att det blir högt.

EU-minister hoppfull om högt valdeltagande

STOCKHOLM 8 maj 2024

Med hänvisning bland annat till en opinionsundersökning och det rådande säkerhetsläget som fått människor att se EU som viktigare än tidigare, tror EU-minister Jessika Roswall att det svenska valdeltagandet blir högt. 

Mot bakgrund av det relativt låga svenska valdeltagandet jämfört med riksdagsval har Europaportalen de senaste valen frågat Sveriges dåvarande EU-ministrar Hans Dahlgren (S)  och Birgitta Ohlsson (FP), om svenskarnas valdeltagande. På tisdagen blev det EU-minister Jessika Roswall (M) tur.

 

Varför ska man rösta i EU-valet?

– De stora stora frågorna är kriget mot Ukraina, klimatförändringarna och den organiserade brottsligheten bland annat. Dessa frågor kräver EU-svar och därför är det här ett oerhört viktigt val och viktigare än på väldigt länge, sade Jessika Roswall. 

Tror du att EU kommer att kunna göra skillnad i dom frågorna?

– Ja, det tror jag. Dels har vi bevisat att vi har gjort skillnad när vi fattat beslut om klimatpaketet. Vi vet ju att det här inte är frågor som medlemsstaterna klarar av att lösa själva utan det kräver gemensamma svar, sade Jessika Roswall. 

Hon betonade parlamentets roll som lagstiftare i EU.

– Europaparlamentarikerna är ju lika mycket en del av lagstiftningen som ministerrådet. Så det är klart att vilka vi skickar till Europaparlamentet har en jättestor betydelse.

I en undersökning från Eurobarometern som gjordes i februari och publicerades i april uppgav 81 procent av svenskarna att de troligtvis skulle gå och rösta om det var EU-val “i nästa vecka”. I senaste EU-valet röstade dock endast 55 procent av svenskarna.  

Hur tror du att det går med det svenska valdeltagandet?

– Jag törs inte spekulera, men det har gått upp de senaste EU-valen. Jag tror att människor tycker att EU blivit ännu viktigare givet det vi ser händer i Ukraina och säkerhetsfrågorna. Sedan kom det en undersökning som visade att 81 procent av svenskarna sannolikt kommer att rösta. Med de parametrarna känner jag mig ändå hoppfull att det blir ett högt valdeltagande, sade Jessika Roswall.  

Valdeltagande i EU-val

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret