Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) och statsminister Ulf Kristersson (M) debatterade på onsdagen frågor inför EU-valet. Men mest blev det om Sverigedemokraternas anonyma konton.

Partiledardebatten: Trollfabrik skymde EU-frågor medan Ukraina enade

STOCKHOLM 22 maj 2024

Frågor kring SD:s trollfabrik dominerade riksdagens debatt inför EU-valet. Samtidigt framgick tydligt vad som var den viktigaste frågan för både Sverige och EU: stödet till Ukraina. – Skulle Ryssland vinna får det konsekvenser för generationer framåt, sade statsminister Ulf Kristersson (M).

Den som hade hoppats på en klargörande politisk sakdebatt i riksdagens partiledardebatt om EU-valfrågor fick nöja sig med mindre. Det som helt dominerade onsdagens debatt var vad regeringen ska göra åt Sverigedemokraterna som i TV4-reportage blev avslöjande med att driva anonyma konton för att angripa politiska motståndare, så kallade trollfabriker. Debatten inleddes av statsminister Ulf Kristersson (M) som omedelbart tog spjärn mot den trolldebatt som han anade skulle komma.

–Jag är här idag för att tala om kriget, om klimatet, konkurrenskraften, kriminaliteten, sade Ulf Kristersson och tillade: Låt oss komma bort ifrån den ovärdiga amerikaniseringen och det oförsonliga tonläget som den senaste tiden har präglat debatten i Sverige. 

Tidigare på tisdagen hade regeringen offentliggjort att Sverige ska bistå Ukraina med ett militärt stöd för 75 miljarder kronor under åren 2024-2026, 25 miljarder per år, något som statsministern också tog upp .

– Vi gör det här för Ukrainas skull, men också för vår egen. Skulle Ryssland vinna får det konsekvenser för generationer framåt. Vid fronten i Charkiv i Ukraina går nu den första linjens försvar av Europas frihet, sade Ulf Kristersson. 

Det svenska Ukrainastödet välkomnades av oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) som dock menade att mer kunde göras.

– Jag välkomnar regeringens besked idag. Men vi måste också skicka JAS-gripen till Ukraina. De efterfrågar dem så innerligt. Vi står vid Ukrainas sida tills den sista ryske soldaten har lämnat. Slava Ukraini!, sade Magdalena Andersson. 

Andersson gick sedan över till att prata om Sverigedemokraterna och deras anonyma konton på sociala medier. Dessa konton, sade Andersson, har till syfte att “förvrida det demokratiska samtalet”, “sprida hat” och “skrämma till tystnad”.

–  Det här är ett arbetssätt som för tankarna till Ryssland, sade Magdalena Andersson. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson inledde med, efter att först avfärdat S-ledarens tal om trollfabriker som en “massa strunt”, att markera partiets stöd till Ukraina med samma formulering som Magdalena Andersson.

– Vi, Sverigedemokraterna, står vid Ukrainas sida tills den siste ryske soldaten har lämnat, sade Jimmie Åkesson.

Sedan slog Åkesson fast vad som skiljer SD från andra partier i EU-valet: 

– Det är Sverigedemokraterna som är det EU-kritiska alternativet, upprepade Jimmie Åkesson. 

Europaportalens granskning av EU-nämndens protokoll ger dock en bild av ett parti som förändrats över tid, och inte minst efter det senaste riksdagsvalet, allt mindre eller nästan inte alls opponerar sig i EU-frågor. Av 286 EU-beslut i riksdagen 2022-2023 röstade SD nej i 12 fall, motsvarande 4 procent. Det gör SD till det minst EU-kritiska partiet utanför regeringen. 

I den vidare debatten, där Ebba Busch var den partiledare som mest pratade sitt partis EU-politik, pressade oppositionen statsministern till att ta avstånd från SD:s anonyma konton och i synnerhet partiets ageranden i sitt försvar av kontona. Kristersson upprepade att han ogillade anonyma konton men betonade att det var lagligt i Sverige. I övrigt undvek han att svara konkret tills Miljöpartiets nya språkrör Amanda Lind tog till orda.

– Vi i Miljöpartiet har lagt fram ett initiativ att förbjuda möjligheten för partier att ha anonyma konton, sade Amanda Lind och undrade om “statsministern skulle kunna haka på”. 

Det kunde han, statsministern.

– Ett utmärkt förslag är att diskutera precis den här frågan i en pågående utredning om partifinansiering. Idag är det alldeles uppenbart lagligt, sade Ulf Kristersson. 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret