Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Centerpartisten Peter Lowe vill att C, L, M, KD och slutligen S kan enas om valutabyte till euro efter nästa riksdagsval.

Debatt: Satsa på en svensk euro till 2029

Peter Lowe (C) 21 maj 2024

Stockholmscentern vill se ett svenskt valutabyte – från kronan till euro. Här finns flera fördelar. Vi blir en del av kärnan i Europasamarbetet, det är en stabil valuta och underlättar för företag. Det skriver Peter Lowe (C).

Det har gått 21 år sedan Sverige röstade i eurofrågan. Och vår kontinent har sedan dess dramatiskt förändrats. Vi har ett krig här i Europa och ett runt hörnan, i Mellanöstern. Vi har ett mycket polariserat politiskt klimat i hela världen med Trump, Erdogan, Orbán och Putin i spetsen. Vi måste politiskt här och nu välja sida. Vill vi tillhöra team Orbán i Ungern eller team Stubb i Finland. 

Vill vi helhjärtat och fullt ut tillhöra kärnan av Europasamarbetet och därmed få ett stabilare och säkrare Sverige eller vill vi ha ett halvt medlemskap i unionen och inte ta ställning för att försvara vår kontinent och vårt närområde för en fortsatt fri och demokratisk ordning. 

Stabilitet och säkerhet
Centerpartiets distriktsstämma i Stockholm har insett att fler och fler svenskar vill att Sverige byter valuta till euron och därmed få stabilitet och säkerhet. Partiet har aldrig sedan eurons start förordat ett byte i Sverige och Stockholmscenterns beslut att byta sida och vara för euron kan därför ses som historiskt. 

Centerpartiet har alltid varit en röst för småföretagarna och detta var ytterligare ett skäl att säga ja till euron. Våra små företag lider av den svaga och volatila kronan och euron kan vara avförande för flera små företags överlevnad och därmed rädda tillväxt och jobb.

Det är också fler storföretagsledare som fondbolagets Cevians vd Christer Gardell och nationalekonomer som Lars Calmfors som precis som Centerpartiet Stockholm tidigare var emot euron men nu ändrat sig. Man ser att även de ekonomiska aspekterna talar för ett snart valutabyte. Inte minst då den samlade bedömningen är att kronan då kommer att stärkas och vår ingångskurs bör hamna mellan 9 och 10 kronor. 

Det är nu upp till vår partiledning, till riksstämman nästa vår och till de övriga riksdagspartierna att sätta ner foten. 

Beslut efter valet 2026
En röst på ett visst parti 2026 bör vara en röst för att Sverige inför den gemensamma valutan eller behåller kronan. Centerpartiet Stockholm hoppas att förutom Liberalerna som sedan länge velat skrota kronan också får uppbackning av Centerpartiet på riksnivå, de gamla allianskollegorna Moderaterna och Kristdemokraterna och slutligen av Socialdemokraterna. 

Då får Sverige en stabil majoritet i riksdagen för att 2026 ta det viktiga beslutet att byta våra kronor mot euron och då också kanske få nöjet att se Kronprinsessan eller Astrid Lindgren på de nypressade svenska euromynten. 

När riksdagen fattat beslutet kan Sverige bli ett euroland och euron introduceras 1 januari 2029 efter en proposition till riksdagen senhösten 2026, ett riksdagsbeslut innan 2027, ett inträde i den europeiska växelkursmeksnismen ERM2 och ansökan om medlemskap direkt därefter och ett slutgiltigt EU-beslut hösten 2028.

Peter Lowe
Centerpartist Stockholm stad 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret