Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Det är en tydlig skillnad mellan de mest och minst aktiva svenska EU-parlamentarikerna. Arkivbild.

Sveriges mest och minst aktiva EU-politiker

BRYSSEL 7 maj 2024

En unik sammanställning som Europaportalen har gjort visar vilka av de svenska Europaparlamentarikerna som varit mest och minst aktiva i parlamentet.

Det finns en rad faktorer man kan granska för att avgöra hur pass mycket Europaparlamentarikerna åstadkommer och hur aktiva de är. Europaportalen har,  kollat på de sju mätbara parametrar (se faktarutan nedan) som EU-parlamentet klassar som "huvudsaklig parlamentsverksamhet" och sammanställt hur pass mycket de svenska parlamentarikerna har gjort inom var och en av dessa.

Sammanställningen ger en bild av de enskilda ledamöternas aktiviteter under den senaste mandatperioden, men svarar inte på frågan om vem som är den bästa eller mest inflytelserika svenska EU-parlamentarikern.

I topp hamnar Liberalernas Karin Karlsbro och går därmed i sin företrädares fotspår; Cecilia Wikström (L) som var mest aktiv 2009–2014 och 2014–2019.

– Det är väldigt roligt att få ett kvitto på hårt arbete. Det här visar att en röst på Liberalerna är en röst för resultat. Jag lovade mig själv efter valet 2019 att använda varje dag för att göra skillnad, säger Karin Karlsbro till Europaportalen på tisdagen.

Karlsbro följs av Malin Björk från Vänsterpartiet och Evin Incir från Socialdemokraterna på delad andra plats.

– Det känns hedrande att jag lyckats vara så aktiv trots att jag är den enda V-ledamoten och dessutom sitter i parlamentets minsta grupp. Kanske är det min bakgrund från utomparlamentariskt feministiskt arbete som gör att jag är van vid att jobba hårt för att försöka flytta fram positionerna, säger Malin Björk.

– Det känns såklart väldigt roligt att få höra. Vill man förändra samhället till det bättre krävs det att man kavlar upp ärmarna och går från ord till handling som politiker, säger Evin Incir.

Sveriges minst aktiva EU-parlamentariker, och även under den förra mandatperioden, har den tidigare sverigedemokraten och numera politiske vilden Peter Lundgren varit. Socialdemokraternas toppnamn Heléne Fritzon (S) och kristdemokraten David Lega hamnar näst respektive tredje näst sist på listan. Ingen av de tre vill dock svara på Europaportalens frågor.

Sju kategorier

Av de sju kategorierna är uppdraget som föredragande för ett betänkande det tyngsta. Då får ledamoten ansvaret att leda förhandlingarna för att samla en majoritet i EU-parlamentet och, i vissa fall, även leda slutförhandlingarna om nya EU-lagar mot medlemsländerna. Här toppar Moderaternas Tomas Tobé listan med fem så kallade rapportörskap. Fyra ledamöter – Karin Karlsbro (L), Evin Incir, Arba Kokalari (M) och Jörgen Warborn (M) – har haft fyra sådana uppdrag vardera. Vem som utses till föredragande och skuggföredragande avgörs av ett poängsystem där de större partigrupperna har fler poäng och får därmed utse fler föredragande.

Lika många ledamöter har enligt EU-parlamentet inte haft ett enda sådant uppdrag under mandatperioden: Heléne Fritzon (S), Pär Holmgren (MP), Jakop Dalunde (MP) och Peter Lundgren (-).

Ledamöter kan även ha ansvar att förhandla för sin partigrupps räkning som en så kallad skugga. Där toppar Alice Bah Kuhnke (MP) och Malin Björk (V).

Två socialdemokrater – Evin Incir och Heléne Fritzon – hamnar i topp i kategorin inlägg i plenum där ledamöterna debatterar olika frågor när hela parlamentet samlas.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret