Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanar den georgiska regeringen att skrota den kritiserade lagen. Arkivbild.

von der Leyen: Georgien står inför EU-vägskäl

BRYSSEL 2 maj 2024

I EU-kandidatlandet Georgien fortsätter protesterna mot en kritiserad "agentlag". Landet står nu enligt EU-kommissionens ordförande inför ett avgörande framtidsval.

I Georgien har protesterna fortsatt mot en "agentlag" som efter rysk förebild tvingar icke-statliga organisationer och medier med utländsk finansiering registrera sig som ”organisationer som verkar i främmande makts intressen”. EU har sedan tidigare kritiserat lagen och i går onsdag sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att Georgien, som i december fick kandidatlandsstatus för att gå med i EU, vid ett vägskäl.

– Georgiens medborgare visar sin hängivenhet för demokrati. Den georgiska regeringen bör ta till sig detta tydliga budskap. Georgien befinner sig vid ett vägskäl. Landet bör hålla kursen på vägen mot Europa, sade von der Leyen i ett uttalande.

De georgiska parlamentarikerna röstade med klar majoritet – 83 mot 23 – för den så kallade agentlagen som väntas bli skrivas under i mitten av maj, rapporterar Radio Free Europe.

Opinionsundersökningar visar ett starkt stöd – runt 80–90 procent – bland georgierna att gå med i EU.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret