Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen hoppas bli omvald till EU-kommissionens ordförande efter EU-valet. Arkivbild.

von der Leyen vill villkora EU-stöd

BRYSSEL 21 maj 2024

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen stödjer krav på att utbetalningar ur stora EU-fonder ska villkoras med ekonomiska reformer i medlemsländerna. Uttalandet kan ses som ett inspel till de kommande, och sannolikt tuffa, förhandlingarna mellan medlemsländerna om EU:s nästa flerårsbudget.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger till Financial Times på tisdagen att hon "ser fördelarna" i att villkora utbetalningar av EU:s stora jordbruks- och regionalfonder med att medlemsländerna genomför ekonomiska reformer.

Utbetalningar av stöd ur den stora återhämtningsfonden som sattes upp under coronapandemin har villkorats med att länderna utför vissa reformer. Enligt von der Leyen kan denna tjäna som en möjlig förebild för jordbruks- och regionalfonderna som tillsammans utgör ungefär två tredjedelar av unionens totala budget. En "kombination av reformer och investeringar – ledde till tillväxt", sade von der Leyen.

– Man ser det nu i den framgångsrika, ekonomiska utveckling som finns i Italien, Grekland och Portugal, sade Ursula von der Leyen.

Under den kommande mandatperioden ska en ny flerårsbudget för EU för åren 2028–2034 förhandlas fram. Ett antal medlemsländer som Tyskland, Nederländerna och de nordiska har tidigare förespråkat villkorade utbetalningar av EU-stöd. Alla medlemsländer har veto när det gäller EU:s budget.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret