Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Högerextrema Nationell samlings partiledare och tilltänkte premiärminister Jordan Bardella har tidigare varit EU-parlamentariker. Arkivbild.

Första omgången i franska valet: Högerextrema i ledningen

BRYSSEL 1 juli 2024

Nästan var tredje fransman röstade på högerextrema Nationell samling som nu kan få egen majoritet i nationalförsamlingen.

I söndagens första omgång i det franska nyvalet fick Nationell samling 29 procent av rösterna, enligt preliminära beräkningar från franska inrikesdepartementet . Vänsteralliansen Nya folkfronten fick runt 28 procent och president Emmanuel Macrons mittenkoalition drygt 20 procent.

Högt valdeltagande

Det preliminära valdeltagandet uppgår till 65 procent, att jämföra med för två år sedan då 47,5 procent röstade i den första omgången av valet till nationalförsamlingen.

Andra valomgång avgör

Såvida ingen kandidat får minst 50 procent av rösterna går de kandidater som fått minst 12,5 procent av de registrerade väljarnas röster vidare till den andra valomgången som äger rum nu på söndag. Enligt uppskattningar från opinionsinstitutet Ipsos kan Nationell samling få mellan 230 och 280 platser i den franska nationalsamlingen som totalt har 577 ledamöter. Enligt en annan uppskattning kan Nationell samling få upp till 310 ledamöter. För majoritet krävs minst 289 platser.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret