Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel i samtal med Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Ilska i EU mot Orbáns Putin-besök

BRYSSEL 5 juli 2024

Den ungerske premiärminister Viktor Orbán träffar för andra gången sedan Rysslands invasionskrig Vladimir Putin trots överenskommelse i EU att inte göra det.

I dag fredag träffar Ungerns nationalkonservative och proryske premiärminister Viktor Orbán Rysslands diktator Vladimir Putin i Moskva, rapporterar FT. Det är andra gången det sker efter att Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Detta har fått flera EU-ledare att ilskna till, inte minst med tanke på att Ungern för närvarande är ordförandeland i EU:s ministerråd.

"EU:s roterande ordförandeskap har inget mandat att föra dialog med Ryssland å EU:s vägnar", twittrade Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Även EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell pekar på att Viktor Orbán inte på något sätt representerar EU under besöket i Moskva och att EU-ländernas ledare enats om att inte ha någon kontakt med Vladimir Putin. Borrell understryker även att den ryske diktatorn är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott.

Finlands premiärminister Petteri Orpo menar att Orbáns besök underminerar EU.

"Oroväckande nyheter om Orbáns besök i Moskva. Det är uppenbart att han inte har något mandat att förhandla eller diskutera för EU:s räkning. Hans besök skulle visa bristande respekt för EU-ordförandeskapets uppgifter och undergräva EU:s intressen", skriver Petteri Orpo.

Estlands utrikesminister Margus Tsahkna kritiserar också Orbáns Putinbesök.

"Det finns inte ord för att uttrycka min besvikelse och mitt ogillande av Orbáns plan att träffa Putin. Orbán representerar inte EU och han har inte heller mandat att diskutera för EU:s räkning", skriver Tsahkna.

Själv twittrar Orbán att han ser sig som "ett viktigt verktyg för att ta de första stegen mot fred" mellan Ukraina och Ryssland.


 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret