Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Polens premiärminister Donald Tusk träffas i dag tisdag i Warszawa. Arkivbild.

Polen och Tyskland knyter band

BRYSSEL 2 juli 2024

Med en ny EU-vänlig regering i Polen och ett Frankrike i politisk ovisshet knyter Berlin närmare kontakt med Warszawa.

I dag tisdag tar den tyske förbundskanslern Olaf Scholz med sig sin regering till Warszawa för att träffa sina polska motsvarigheter under premiärminister Donald Tusk. Det är första gången ett sådant möte mellan de två regeringarna äger rum sedan 2018.

Relationerna mellan Tyskland och Polen var många gånger spända under den förra nationalkonservativa polska regeringen med partiet Lag och rättvisa men har stärkts sedan Tusk röstades fram till makten i höstas.

Den tyska regeringen väntas kompensera polska offer under Nazitysklands ockupation under andra världskriget och göra ytterligare åtaganden för försvaret av Polens östflank, uppger tyska Süddeutsche Zeitung.

– Det är ett tecken på att Tyskland tar ansvar för Polens säkerhet utifrån en känsla av ansvar för historien, sade Dietmar Nietan, tysk socialdemokratisk förbundsdagsledamot och samordnare för tysk-polskt samarbete.

Enligt tidningen ska kompensationen uppgå till ett tresiffrigt miljonbelopp. De två regeringarna ska även diskutera bland annat polissamarbete, EU-frågor, ekonomi och säkerhet med fokus på Rysslands aggressionskrig.

Tyskland, Polen och Frankrike ingår vad som kallas Weimartriangeln som bildades 1991. Men samarbetet mellan den tyske förbundskanslern Olaf Scholz och den franske presidenten Emmanuel Macron har varit haltande. Att högerextremister kan ta regeringsmakten i Frankrike spär enligt Reuters på osäkerheten.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret