Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Ranking: Sverige näst innovativast i EU

BRYSSEL 9 juli 2024

Sverige rankas som EU:s näst mest innovativa medlemsland efter att ha blivit omsprunget av Danmark.

Sverige rankades under flera år som det mest innovativa medlemslandet, enligt EU-kommissionens årliga sammanställning. Men Danmark gick 2021 om Sverige som EU:s mest innovativa land och förblir så i den senaste rankningen som kom i veckan. På tredje plats kommer Finland. EU:s minst innovativa länder är Rumänien och Bulgarien.

Sveriges starka och svaga sidor

Rankingen bygger på 32 indikatorer såsom ekonomi, näringsliv, politiska ramar, klimatförändringar och demografi fördelade på tolv överkategorier. Sverige gör relativt bra ifrån sig när det gäller graden av utbildning, IT-användningen och att länka samman företag, näringsliv och offentlighet. Sverige ligger sämre till än övriga medlemsländer när det gäller miljömässig hållbarhet och kategorin försäljningseffekter som omfattar export av högteknologiska produkter och tjänster.

EU femma globalt

EU jämförs i sammanställningen med elva andra stora ekonomier. I innovationstoppen hamnar Sydkorea följt av Kanada, USA och Australien med EU på en femte plats före Kina och Japan. Enligt EU:s innovationskommissionär Iliana Ivanova måste unionen framför allt se till att det satsas mer privata pengar i forskning och innovation för att "förbättra sin ställning i den globala innovationskapplöpningen".

Syftet med indexet är enligt kommissionen att hjälpa beslutsfattare, forskare och berörda parter att förstå innovationslandskapet, hitta starka och svaga sidor och utforma evidensbaserad politik för att öka innovationen i hela Europa.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret