Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Övergång från gas och kol till sol- och vindkraft är enligt EU-kommissionen den viktigaste förklaringen till rekordminskningen av utsläpp 2023.

Rekordminskning av utsläpp i EU när sol- och vindkraft ökar

STOCKHOLM 5 april 2024

EU:s system för handel med utsläppsrätter 2023 gav en rekordsänkning av klimatskadliga gaser på över 15 procent. I energisektorn var minskningen ännu större.
 – Det är mycket glädjande att återigen, tydligare än någonsin, se hur utsläppshandeln gör skillnad, säger Europaparlamentariker Jakop Dalunde.  

Resultatet från utsläppshandeln under 2023 visar på nya rekordresultat i minskade koldioxidutsläpp. Det framkom i veckan när EU-kommissionen sammanställde rapporterna från medlemsländerna. Utsläppen inom industrin som berörs av EU-utsläppshandel minskade med 15,5 procent på ett år. 

– Det är mycket glädjande att återigen, tydligare än någonsin, se hur utsläppshandeln gör skillnad, sade Europaparlamentariker Jakop Dalunde (MP) i ett uttalande på torsdagen.

I EU:s utsläppshandel ingår runt 11 000 stora energi- och industrianläggningar som måste betala för att få släppa ut klimatgas. Utsläppshandeln omfattade 2021 runt 40 procent av alla utsläpp i EU-länderna

 

  Minskning 2023 jmf 2005 - Målet 2030
Minskning av utsläpp inom systemet med utsläppshandel: - 47 %  -62 %

 

Utsläppen från elproduktion har minskat ännu mer, motsvarande 24 procent jämfört med 2022. Denna minskning beror, enligt EU-kommissionen, på en avsevärd ökning av förnybar elproduktion, främst vindkraft och sol, på bekostnad av kol och gas.

När det gäller energiintensiva industrisektorer som cement, järn och stål har minskningen av utsläppen varit cirka 7 procent jämfört med 2022.

Minskningen under 2023 betyder att utsläppen kopplade till utsläppshandel nästan halverats: 47 procent jämfört med 2005. Målet för 2030 är en minskning på 62 procent. 2023 hade EU nått 76 % av målet för 2030.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret