Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Lettland utreder sabotage efter kabelbrott utanför Gotland
I Sverige har åklagare redan avskrivit misstankarna om sabotage efter kabelbrottet mellan norra Gotland och lettiska Ventspils, uppger SVT. Men i Lettland utreder polisen fortfarande möjligt sabotage – och menar att det är för tidigt att dra några slutsatser om vad som hänt.
Baltiska länderna kopplar bort sig från ryskt elnät
De baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen tar på söndag ett historiskt steg när de kopplar bort sig från det ryska elnätet som de varit anslutna till sedan efter andra världskriget då Sovjetunionen ockuperade länderna, skriver Financial Times. Istället ansluter de sig till EU:s elnät via Polen.
– Vi integreras nu i världens största synkroniserade zon. Det är inte bara en teknisk åtgärd, utan också en historiskt och symboliskt mycket viktig handling, sade Litauens energiminister Žygimantas Vaičiūnas.
Övergången sker under höjd beredskap efter flera misstänkta sabotage mot undervattenskablar i Östersjön det senaste året. Estland har därför placerat ut militär vid viktiga elanläggningar. Rysslands Kaliningrad-region, som tidigare ingått i samma system, kommer efter övergången att fungera som en egen energiö.
Fartyg beslagtaget efter misstänkt kabelsabotage i Östersjön
Ett fartyg har beslagtagits efter att en datakabel mellan Gotland och lettiska Ventspils skadades tidigt på söndagen, uppger Yle. Händelsen utreds som misstänkt grovt sabotage av svenska säkerhetspolisen. Det Maltaregistrerade fartyget Vezhen, som lämnade rysk hamn i fredags, ligger nu ankrat utanför Karlskrona. Kabeln tillhör Lettlands statliga radio- och tv-central LVRTC. Skadan har enligt LVRTC troligen orsakats av yttre påverkan. Nato deltar i utredningen med fartyg och flygplan i området. Händelsen inträffade under en pågående Nato-operation i Östersjön, som startades efter en tidigare kabelskada mellan Finland och Estland.
Svenska soldater i Lettland inom ett år
I början av nästa år ska svenska soldater ingå i Natostyrkan i Lettland. De första som skickas kommer vara anställda på Försvarsmakten. Enligt SvD:s uppgifter finns majoritet för att färdigutbildade värnpliktiga ska kunna skickas i framtiden.
Västländer förbereder leverans av en miljon drönare till Ukraina
Bloomberg rapporterar att Lettland förbereder sig för att göra sin första leverans av drönare till Ukraina. Lettland leder en koalition av länder som hoppas kunna leverera en miljon drönare senast den 24 februari 2025.
Macron står på sig om hjälpen till Ukraina: Var inte fega
Den franske presidenten Emmanuel Macron fortsätter, trots kritik från flera europeiska ledare, att skicka offensiva budskap om mer stöd till Ukraina.
– Europa står helt klart inför ett ögonblick då det kommer att bli nödvändigt att inte vara fega, sade Macron under ett statsbesök i Tjeckien.
EU-ledamot rysk agent – avslöjas av läckta mejl
En ledamot i EU-parlamentet har sedan 2004 varit agent åt den ryska säkerhetstjänsten FSB. Det visar läckta mejl som oberoende ryska tidningen The Insider tagit del av och som Expressen nu kan publicera i ett internationellt samarbete.
Den öppet proryska Tatjana Ždanoka från Lettland var en del av samma grupp i EU-parlamentet som svenska Miljöpartiet fram till 2022 då hon lämnade självmant.
– Det är extremt obehagligt och allvarligt, säger Alice Bah Kuhnke.
Svenska trupper ska försvara Lettland
Sverige ska delta med en reducerad bataljon till Natos multinationella styrka för att stärka försvaret av Lettland, rapporterar SVT.
– Vi kommer att bidra till Natos försvar och avskräckning. Förra året gav jag besked om att Sverige – utöver Natos Baltic Air Policing och samarbetet för ett europeiskt luftförsvar – också är redo att bidra med markstridsförband i försvaret av de baltiska staterna, sade statsminister Ulf Kristersson (M) på Folk och försvars rikskonferens i Sälen på måndagen. Tidigast 2025 kan en svensk styrka på 800 soldater vara på plats förutsatt att Sverige då är Natomedlem.
Grannländer kan stänga gränsen mot Belarus efter ökade spänningar
Under sommaren har antalet migranter som illegalt försöker ta sig över gränsen ökat kraftigt, samtidigt tros Wagnergruppen ha etablerat sig i Belarus och landets armé övat precis vid polska gränsen, rapporterar Ekot. Något som Polen och dess grannländer Lettland och Litauen tolkar som upptrappade provokationer.
Lettland skärper bevakningen vid gränsen till Belarus
Lettlands försvarsminister gav på tisdagen order om att armén ska bistå gränsbevakningen vid den lettiska gränsen till Belarus, rapporterar Yle. Beslutet fattades efter att det på ett dygn gjorts 96 försök att olagligt ta sig över gränsen till Lettland. Gränsbevakare har också återkallats från sina semestrar för att delta i patrulleringen vid gränsen. Estland, Lettland och Litauen har oroat sig mer över sina gränser till Belarus efter att hundratals soldater ur den ryska privatarmén Wagner stationerades i Belarus på inbjudan av president Aleksandr Lukasjenko.
Debatt i andra medier









