Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Nakenblankning kan förbjudas inom EU

24 maj 2010 | Förslag mot spekulation i kursfall

Marknaden tycks ha hämtat sig efter förra veckans ”nakenchock” då Tyskland införde ett förbud mot så kallad nakenblankning. Men än kan inte skeptikerna slå sig till ro; EU-kommissionen överväger ett europeiskt förbud.

Kommissionen är i färd med att presentera en rad initiativ som syftar till bättre kontroll av banksystem, aktiemarknader och flödet av krediter inom unionen. Europas ledare har enats om en gemensam strategi för att återställa förtroendet för den finansiella industrin och bevara ekonomisk tillväxt. En del i paketet ska presenteras inom kort och innehåller förslag rörande bland annat derivat, clearing, nakenblankning och bankkrishantering.

– Flera länder ser gärna att man gör en analys av vad ett förbud får för konsekvenser, både positiva och negativa, innan man reglerar, säger Urban Funered som har hand om finansmarknadsfrågor vid Sveriges EU-representation.

Vad ett förbud skulle innebära kan man i nuläget bara spekulera i. Andra menar att grundproblemet är själva misstron mot den finansiella stabiliteten i länder som Grekland och Spanien.

Det tyska agerandet i förra veckan överraskade marknaden. En anledning till att Tyskland agerade självständigt innan kommissionen hade ett färdigt förslag, skulle kunna vara den inhemska situationen. Den sittande regeringen riskerade sin position genom sitt mäkta impopulära Greklandspaket och det fanns ett behov av att visa på handlingskraft.

I korthet kan man säga att nakenblankning går ut på att sälja värdepapper man inte har. Om man exempelvis tror att Greklands statsobligationer ska gå från hundra till nittio kronor i nästa månad, säljer man obligationer med fördröjd leverans. Det här ger massa säljorder som skapar oro på marknaden som kan borga för att värdet verkligen sjunker.

– Det här tycker länder som Grekland, Spanien och Portugal inte om så klart. Men i grunden finns där en misstro att obligationerna faktiskt är mindre värda imorgon än i dag. Därför är det viktigt att de här länderna också angriper grundproblemen vilket man nu också arbetar med, säger Urban Funered vid EU-represenationen.

Kommissionen påbörjade sitt finanspaket tidigare i våras när Greklandskrisen aktualiserade frågan. Det kan ta uppemot ett år innan förslaget om nakenblankningsförbud blir verklighet och det är slutligen medlemsländerna som avgör.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret