Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Frankrike avvisar 700 romer trots kritik

19 augusti 2010 | FN-rapport varnar

I dag torsdag lyfter det första av tre chartrade plan som ska ta 79 romer från Frankrike tillbaka till Timisoara och Bukarest i Rumänien. Frankrike ska utvisa runt 700 romer och resande och erbjuder 300 euro till den som lämnar landet.

– Än så länge sker avvisningarna frivilligt och vi ser inga tecken på att någon tvingas lämna landet, säger pressekreterare Mina Andreeva vid den semesterlediga kommissionären Viviane Redings kontor i Bryssel. Reding är ansvarig kommissionär för medborgerliga rättigheter i EU.

Den franska regeringen har fått hård kritik för sin hantering av romer och utvisningarna har i den franska debatten jämförts med deporteringen av judar under andra världskriget. En färsk FN-rapport varnar för ökad rasism i Frankrike och behandlingen av romer nämndes särskilt i rapporten. Hittills har 50 läger där romer bor rivits och ytterligare 250 läger ska bort enligt order från president Nicolas Sarkozy.

Kommissionär Redings talesperson, Matthew Newman, betonade på onsdagen att alla EU- medborgare har rätt att befinna sig i andra EU-länder. Det finns möjligheter att begränsa rörligheten på individbasis om man till exempel inte kan försörja sig eller beter sig samhällsfarligt. Huruvida alla 700 romers ärenden är prövade, kunde han inte svara på.
– Det är upp till Frankrike att följa reglerna. Enligt vad fransmännen säger så har alla prövats och det är därför inte fråga om en massavvisning, sa Matthew Newman och tillade att kommissionären noggrant följer hur avvisningarna går till.

Den rumänska utrikesministern Teodor Baconschi har i flera intervjuer med internationella nyhetsbyråer varnat för att Frankrike brännmärker och hanterar romerna som grupp och att romer har rätt till individuella prövningar om de ska få stanna eller inte.

Enligt EU:s regelverk måste en EU-medborgare efter tre månader i landet visa att han eller hon kan försörja sig. Franska politiker hävdar att romernas syfte med att uppehålla sig i Frankrike inte är inom ramarna för den fria rörligheten. Att romerna befinner sig i landet på fel grunder är ett argument som hörts även i Danmark, och i både Frankrike och Danmark har politiska ledare anklagat romer i allmänhet för kriminalitet.

Under året har cirka 50 romer utvisats från Sverige med hänvisning till att de tigger, något som inte är förbjudet i svensk lag. Romerna har utvisats med stöd av utlänningslagen som säger att personer som misstänks sakna försörjning kan utvisas.
– Rörligheten finns till för människor som på ett ärligt sätt vill arbeta, studera, starta företag eller turista. Tiggeri faller inte in under någon av de kategorierna, sade migrationsminister Tobias Billström (M) i samband med utvisningarna.

Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, har i ett uttalande poängterat att många romer är statslösa och förnekas rättigheter i vilket land de än befinner sig i.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret