Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Anklagelser om sexuella trakasserier

2 november 2010 | I EU-parlamentet

Den brittiska ledamoten i EU-parlamentet Nicole Sinclaire anmäler sin partikollega Godfrey Bloom för sexuella trakasserier. En juridisk process är att vänta.

Vid EU-parlamentets möte i Strasbourg i september var den brittiske ledamoten Nicole Sinclaire var på väg in i en hiss. Hennes partikollega Godfrey Bloom, på väg ut, viskade då ”queer” till henne. Dagen därpå ska Bloom ha strukit omkring framför Nicole Sinclaire när hon genomförde tv-intervjuer och tog emot besöksgrupper. Det var inte första gången som Bloom, enligt Sinclaire, uppfört sig olämpligt.
– Det är totalt oacceptabelt och har pågått under en längre tid. Jag funderade över om jag skulle göra något åt det, men om inte jag gör det, vem gör det då? säger Nikki Sinclaire, som har anmält de sexuella trakasserierna och en juridisk process har inletts mot Bloom i Storbritannien.

Nicole Sinclaire har tagit upp frågan med EU-parlamentets talman Jerzy Buzek som har lovat att undersöka anklagelserna. Han har även försäkrat henne att liknande uppträden från parlamentets ledamöter inte är tillåtna och ska inte upprepas. Hon krävde också att Bloom ber om ursäkt, men hon bedömer att den chansen är mycket liten.

Godfrey Bloom har vid tidigare tillfällen anklagats för att ha uttryckt sig förminskande om kvinnor. När han tillträdde som EU-parlamentariker 2004 sade han i en intervju att ”ingen affärsman med självrespekt med hjärna på rätt plats anställer en kvinna i åldern de kan få barn”. Han hävdade även att han skulle till EU-parlamentet ”för att arbeta för mäns rättigheter”. Därefter tog han plats i utskottet för jämställdhet i EU-parlamentet, där han fortfarande har en plats.

Nicole Sinclaire har fått stöd från många kollegor sedan hon gick vidare med anklagelserna, säger hon. På fredag offentliggörs hur den juridiska processen mot Bloom ska gå vidare. Både Nicole Sinclaire och Godfrey Bloom tillhör det EU-skepiska högerpartiet UK Independence Party.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret