Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Egypten nu på agendan för EU:s utrikesministrar

28 januari 2011 | "Följer situationen"

Stora protester har pågått runt om i Egypten i flera dagar, protester som regeringen slagit ned brutalt. Men från EU:s sida är reaktionen ännu bara ett uttalande av utrikeschef Ashton. Sent på fredagen sattes Egypten-frågan upp på agendan för EU:s utrikesministermöte på måndag.

I dag, fredag, fortsatte de stora demonstrationer som nu pågått i flera dagar i Egypten. Läget har trappats upp med fängslanden av oppositionella, och myndigheternas beslut att stänga ned internet och sms-trafik.

I ett uttalande från EU:s utrikesminister Catherine Ashton säger hon att hon ”beklagar de rapporterade dödsfallen”, och att hon oroas av våldsanvändningen.

Hon uppmanar alla parter att agera återhållsamt och de egyptiska myndigheterna att släppa alla fredliga demonstranter som har fängslats.

Ashton påminner också om den grundläggande rättigheten att demonstrera och ber egyptiska myndigheter att respektera och lyssna på demonstranterna.

Men enligt Ashtons talesperson Maja Kocijancic har EU inte förändrat något i sina diplomatiska kontakter med Egypten.

– Det finns fortfarande kontakter, och vi har en delegation på plats.

Kommer situationen i Egypten tas upp på utrikesministermötet på måndag?

– Den finns inte på agendan, men jag kan inte utesluta att någon tar upp det, sade Maja Kocijancic vid lunchtid på fredag.

På fredagseftermiddagen kom dock beskedet, efter ett möte mellan EU-ländernas säkerhetspolitiska ambassadörer, att Egypten ska diskuteras när utrikesministrarna möts på måndag. Men något beslut i frågan kommer det inte att bli aktuellt. Under mötet ska ministrarna även diskutera heta frågor som Tunisien, Iran och situationen i Vitryssland.

Från EU:s sida har man inte några planer på hur man ska agera i Egypten-frågan längre fram, utan det heter att man ”följer situationen på nära håll”.

Carl Bildt säger idag till Ekot att det är ”oacceptabelt” att myndigheterna har stängt ned internet, och han menar att det här är en nästan unik åtgärd.

Samtidigt är Bildt sparsam i orden på sin blogg där han igår beskrev Egypten som ett land ”som trots uppenbara begränsningar är långt öppnare än åtskilliga andra i regionen”. I ett uttalande i dag säger han att hoppet står till det planerade valet i september, och att det går rätt till.

Elsa Persson
Redaktör
Elsa Persson
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret