Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentet i Strasbourg.

EU-parlamentet vägrar släppa hemligstämplad internrapport

9 juni 2011 | Trots förlust i EU-domstolen.

EU-parlamentet nekar tillgång till en internrapport som ska innehålla uppgifter om ekonomiskt bedrägeri, trots att EU-domstolen i går beordrade parlamentet att lämna ut den.

Rapporten är gjord av parlamentets interna revisor 2006 och begärdes utlämnad av en irländsk jurist 2008. Rapporten ska visa att utbrett fusk förekommit med ersättningarna till ledamöternas assistenter, ett system som då omsatte cirka en miljard kronor per år.

Parlamentet har hemligstämplat rapporten med hänvisning till att innehållet i den skulle kunna hindra en välbehövlig reform av systemet gällande assistentersättningar. En irländsk jurist tog fallet till EU-domstolen 2008 och fick där stöd från Sverige, Finland och Danmark.

På onsdagen kom EU-domstolens utslag som säger att EU-parlamentet ska lämna ut rapporten. Parlamentet har inte kunnat visa att rapportens offentliggörande skulle kunna störa reformarbetet med assistentersättningarna.

Men EU- parlamentet lämnar fortfarande inte ut rapporten.

– Domstolens beslut studeras och analyseras just nu och ett beslut kommer att tas om eventuellt överklagande, säger en talesperson på parlamentet till Europaportalen.

Den brittiska EU-parlamentarikern Diana Wallis, vice talman i parlamentet, skrev på onsdagskvällen på Twitter att ett beslut ska tas den 22 juni av parlamentets ledning och att ”personligen skulle jag lämna ut dokumentet”. 

[Uppdatering]: Den 22 juni beslöt EU-parlamentets ledning att offentliggöra rapporten.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret