Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Riksbankschefen Stefan Ingves sa på torsdagen att Riksbanken är villig att låna ut 100 miljarder till IMF.

Riksbanken vill låna ut 100 miljarder

BRYSSEL/STOCKHOLM 15 december 2011 | Reinfeldt: En bra affär

Pengarna ska hindra eurokrisen att sprida sig.

Riksbankschefen Stefan Ingves tycker att Sverige ska låna ut upp till 100 miljarder kronor till den Internationella valutafonden, IMF, för vidare utlåning till krisande euroländer. Det sade han i riksdagens finansutskott på torsdagen. Ingves menar att lånerisken är mycket låg och Sverige drar nytta av utlåningen.

Den svenske statsministern var positiv till beskedet.

– En bra affär för Sverige, sade Fredrik Reinfeldt (M) till journalister i riksdagen på torsdag eftermiddag.

– Den mediala bilden vrids lätt till att vi ger ut pengar. Det är grovt felaktig beskrivning. Det här är lånestöd till bra villkor som i de flesta fall när vi följer upp detta inte används. Det räcker ofta att ha kraften och förmågan för att lugna nervösa finansiella marknader, sade Reinfeldt.

Dessutom anser Reinfeldt att de hårda reformkraven som valutafonden ställer på de euroländer som får lån är viktiga.

Utlåningen till krisande euroländer via IMF är en del av den uppgörelse som EU-länderna enades om under förra veckans toppmöte i Bryssel. Sammanlagt ska de låna ut 200 miljarder euro, av dem ska icke euroländer stå för 50 miljarder. Efter mötet fick EU-ledarna tio dagar på sig att utreda hur mycket de kan låna ut till den Internationella valutafonden.

I dagsläget är det bara Sverige och Danmark som kommit med en siffra på hur mycket de är villiga att låna ut. Den danska centralbanken är beredd att låna ut 5,4 miljarder euro, eller cirka 50 miljarder svenska kronor.

Det är riksdagen som tar det slutliga beslutet om nivån för Sveriges lån.

 

 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret