Nederländernas regering allt mer pressad
BRYSSEL 21 mars 2012 | Oppositionen kräver nyvalDen nederländske premiärministern Mark Rutte har förlorat sin majoritet i parlamentet och fått landets ekonomiska prognos nedskriven.
På tisdagen annonserade Hero Brinkman, ledamot i det nederländska parlamentet, att han hoppar av det främlingsfientliga Frihetspartiet som stöder Ruttes koalitionsregering.
Avhoppet gör att regeringen bara stöds av 75 av de 150 ledamöterna och inte längre har en majoritet i det nederländska underhuset.
– Jag kan inte fungera som demokrat i ett parti som är uppbyggt runt en man, sade Hero Brinkman under en presskonferens efter sitt avhopp och syftade på partiledaren Geert Wilders.
En annan orsak är den av EU hårt kritiserade hemsida, uppsatt av Frihetspartiet, där nederländare uppmanas att skicka in historier om hur arbetare från Bulgarien, Rumänien och Polen tar deras jobb och andra klagomål. I förra veckan läckte ett e-brev ut där Brinkman starkt kritiserade hemsidan.
Hero Brinkman blir politisk vilde men säger att han absolut inte kommer låta koalitionen falla.
Den nederländske premiärministern Mark Rutte kommenterade avhoppet med att ett nyval inte är aktuellt.
– Det skulle vara utomordentligt oansvarigt att nu fundera på val. Min uppfattning är att detta är en minoritetsregering och att den så ska förbli, sade Mark Rutte enligt den nederländska tidningen Trouw.
Oppositionspartierna socialdemokratiska PvdA, socialistiska SP och gröna GroenLinks kräver dock att Mark Rutte lämnar in sin avskedsansökan till drottning Beatrix och låter utlysa nyval.
På tisdagen presenterade den nederländska analysbyrån CPB, som utgör en del av det nederländska finansdepartementet, en rapport över landets ekonomi. I den skriver byrån ned sin tidigare prognos för underskottet i statsbudgeten till 4,6 procent av bruttonationalprodukten BNP för 2013. Det är 1,6 procentenheter mer än vad EU-reglerna tillåter och en nedskrivning från den tidigare prognosen med 0,1 procentenheter. Samtidigt stiger landets statsskuld till närmare 76 procent av BNP 2015 – långt över EU-regeln på högst 60 procent.
Coen Teulings, chef för CPB, menar att den nederländska ekonomin hamnat i en så kallad ”dubbeldipp”. Landets konsumtion är sedan flera år på tillbakagång, tillväxten är lägre än i Tyskland och statens skatteinkomster är för små.
Om Nederländerna inte lyckas få ned sitt underskott för 2013 riskerar de EU-böter på 1,5 miljarder euro och därmed riskera att gå samma väg som Ungern.
Nederländerna tillhör de som länge tryckt på för skärpt budgetdisciplin bland euroländerna och har bland annat föreslagit en budgetkommissionär som skulle övervaka länder som inte sköter sina statsfinanser.