Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Jens Nilsson (S).

Nilsson: Svenska regeringen tar stora risker

BRYSSEL 23 mars 2012 | Tre frågor till Europaparlamentariker

Jens Nilsson vill värna regional utveckling och fruktar att regeringen i budgetförhandlingarna håller på att spela bort de svenska intressena.

Europaportalen träffar alla svenska Europaparlamentariker för att se vad de har för sig och hur deras vision för EU ser ut. Nu har turen kommit till socialdemokraten Jens Nilsson.

Vad jobbar du med i Europaparlamentet under våren?

– Framför allt med sammanhållningspolitiken, säger Jens Nilsson.

EU:s sammanhållningspolitik, eller regionalpolitik, handlar om att omfördela EU-pengar från rikare till fattigare regioner för att jämna ut ekonomiska och sociala skillnader mellan unionens cirka 270 regioner.

Frågan som Jens Nilsson jobbar med i Europarlamentets regionalutskott handlar om att ta fram ett gemensamt regelverk för EU:s olika fonder, till exempel social- och regionalfonderna.

– Det är viktigt att man fortsätter det som redan påbörjats, nämligen att decentralisera besluten till regionerna, säger Jens Nilsson som ser ett orosmoln i att mer ansvar läggs på medlemsländerna.

Han är kritisk till hur Sverige tillsammans med en grupp likasinnade länder har gått samman för att minska EU:s budget.

– Jag tycker att den svenska regeringen tar stora risker när de driver den linjen oavsett vad konsekvenserna blir, säger Jens Nilsson som befarar att sammanhållningspolitiken kan försvinna – däribland stöden som går till regioner i Sverige.

– Jag tvivlar starkt på att finansministern kommer att ersätta EU-pengarna med pengar från regeringen, säger Jens Nilsson.

– Sen har jag blivit ersättare i fiskeutskottet och de har också en reform av fiskepolitiken på sin dagordning vilket har stor betydelse i kommande förhandlingar med Island, säger Jens Nilsson och syftar på den omstridda fiskefrågan som måste lösas för att Island ska kunna bli medlem i EU.

Jens Nilsson är även ansvarig för att bevaka kommissionens nya förslag om offentlig upphandling för regionalutskottets räkning.

– Det är en fråga som kommuner och regioner hemma är otroligt intresserade av, säger Jens Nilsson.

Vilken är den viktigaste frågan i Europa just nu?

– Att skapa tillväxt och jobb. Något annat kan inte vara viktigare, säger Jens Nilsson.

Han jämför krisen i EU med den svenska krisen på 1990-talet.

– Om man bara ägnar sig åt att försöka få balans i ekonomin men inte tänker på vad som skapar tillväxt då förvärrar man krisen. Det är den största bristen i det som sker nu, säger Jens Nilsson.

För Jens Nilsson handlar svaret på krisen framför allt om utbildning och ger som exempel det paket för livslångt lärande som infördes hade på 90-talet för att bekämpa den svenska krisen.

Om du fick bestämma, hur skulle då EU se ut om tio år?

– Över 30 medlemsländer – 24 av dem leds av socialdemokratiska premiärministrar och socialdemokraterna är största parti i Europarlamentet. Vi har ett helt annat fokus på jobb, tillväxt och social sammanhållning. Och vi har motat tillbaka de nationalistiska tendenser som nu finns här och var i Europa, säger Jens Nilsson.

Han tycker att EU-budget ska vara ungefär lika stor som den är i dag men att jordbruksstödet ska fasas ut till förmån för andra insatser som EU:s strukturfonder för att satsa på jobb och forskning.
 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret