Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till Artiklar i ämnet
Fördjupning:

Socialdemokraterna

Senast uppdaterad: 30 november 2022

Socialdemokraterna gjorde 2019 sitt sämsta EU-val någonsin och fick 23,5 procent av rösterna men behåller sin position som största parti. Partiet representeras av fem ledamöter i Europaparlamentet.


Partiets valmanifest 2019 lyfter fram 41 förslag inom fyra huvudområden:

• Försvara demokratin: 11 förslag  
• Skapa fler, trygga jobb: 14 förslag  
• Kampen mot klimathotet: 10 förslag  
• En stark global aktör: 6 förslag  

Socialdemokraterna i EU-valet 2014

Socialdemokraterna minskade marginellt i EU-valet 2014 och fick 24,2 procent. Partiet representeras av fem ledamöter i Europaparlamentet och tillhör den näst största partigruppen S&D.

I valrörelsen 2014 betonade Socialdemokraterna tre frågor: Fler jobb, ordning och reda på arbetsmarknaden och ansvarsfull klimat- och miljöpolitik.

Här lyfts fram bland annat genomförandet av gemensam ungdomsgaranti för jobb, praktik eller utbildning, fler kvinnor i arbete, mer investeringar i forskning, arbetsmiljöstrategi för EU, ett socialt protokoll för att skydda och stärka fackliga rättigheter, EU-mål mot skattefusk och bildande utsläpp- och energimål. 

Bland 15 särskilda nyckelåtgärder för fler och bättre jobb i Europa kräver partiet nationella och årliga planer för infrastrukturinvesteringar som synas av EU, utbyggd barnomsorg i EU, en EU-byrå för bevakning och uppföljning av arbetsrättsfrågor, stoppa för oseriös konkurrens på den inre marknaden, utvecklat läringsprogram, stöd och förenkling för att ta jobb i andra EU-länder, starkare arbetsrättslig ställning för föräldrar och könskvotering till bolagsstyrelser.

Mer fakta

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Mer fakta

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret