Debatt: Stärk Sverige – stoppa internationell skattesmitning
Niklas Karlsson (S) och Adnan Dibrani (S) 6 november 2024EU-länderna förlorar hundratals miljarder i skatteflykt varje år. Sverige bör ta en ledande roll i det internationella samarbetet mot skatteflykt. Regelverket behöver skärpas. För varje skattekrona som förloras till skattesmitare förlorar vi en möjlighet att stärka Sverige. Det är en kostnad vi inte kan acceptera. Det skriver Niklas Karlsson (S) och Adnan Dibrani (S).
Mer måste göras för att komma åt skattesmitning och skattefusk. För varje skattekrona som förloras till skattesmitare förlorar vi en möjlighet att stärka Sverige. Det behövs kraftfullare regler och verktyg för att täppa till de kryphål som utnyttjas.
Nyheten om att Antigua och Barbuda plockas bort från EU:s lista över skatteparadis bör vara en väckarklocka. Trots att det kan ses som ett blygsamt framsteg är det uppenbart att mycket mer måste göras och att Sverige och EU måste växla upp arbetet mot skattesmitarna.
I en tid då Sverige står inför stora samhällsutmaningar borde varje skattekrona användas där den gör mest nytta; för att stärka sjukvården och skolan, för att stärka polisen och bygga ut vårt försvar. Samtidigt som regeringen bränner pengar på skattesänkningar för de allra rikaste istället för att prioritera de akuta samhällsproblemen, försvinner pengar iväg till skatteparadis, där företag och individer, genom komplexa affärsupplägg och skalbolag, undviker att betala sin rättvisa andel av skatten.
Hundratals miljarder försvinner
Beräkningar från EU-kommissionen visar att skattesmitning och skatteundandragande leder till att det försvinner hundratals miljarder kronor ur EU varje år. I Sverige rör det sig om många miljarder skattekronor per år som inte kommer till statskassan.
Att miljardtals kronor försvinner utomlands är inte bara en ekonomisk fråga, utan också en moralisk. Hur ska undersköterskor, lärare och småföretagare motiveras att betala sina skatter när storföretag och superrika genom aggressiv skatteplanering och dolda arrangemang kan undgå att göra rätt för sig?
Dessutom är detta en fråga om konkurrens på lika villkor. När företag kan dra nytta av skatteparadis för att minska sina kostnader snedvrids konkurrensen gentemot de företag som sköter sig. Resultatet blir en ojämlik spelplan där de som fuskar får ytterligare fördelar.
Att EU och Sverige gör framsteg i kampen mot skatteflykt är positivt, men det är långt ifrån tillräckligt. Att vissa länder stryks från EU:s lista över skatteparadis innebär inte att problemet är löst. Antigua och Barbuda må ha plockats bort från listan, men elva länder kvarstår, inklusive Panama och Ryssland, och många fler borde granskas.
Regelverk behöver skärpas
Det internationella samarbetet för att stävja skatteflykten måste förstärkas, och Sverige bör ta en ledande roll i detta arbete. Regelverk behöver skärpas och kryphål täppas till. Det internationella informationsutbytet mellan skattemyndigheter måste intensifieras och skumma affärsupplägg med skalbolag vars enda syfte är att undkomma skatt måste stoppas.
Genom att täppa till hålen i skattesystemet kan vi säkerställa att de resurser som behövs här hemma verkligen stannar i landet och bidrar till en bättre framtid för alla. För varje skattekrona som förloras till skattesmitare förlorar vi en möjlighet att stärka Sverige. Det är en kostnad vi inte kan acceptera.
Niklas Karlsson (S)
Ordförande i skatteutskottet
Adnan Dibrani (S)
Europaparlamentariker