Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU till Spanien: "Mañana, mañana"

BRYSSEL 10 juli 2012 | Sverige välkomnar överenskommelse

Finansministrar överens: Spanien får ett år till på sig att minska sitt underskott och euroländerna snabbavsätter 260 miljarder till landets banker.

Euroländerna har kommit ett steg närmare en spansk bankräddning efter att finansministrarna tidigt på tisdagsmorgonen avslutat ett möte i Bryssel. Om tio dagar ska ländernas parlament ha givit grönt ljus för att 30 miljarder euro, drygt 260 miljarder kronor, görs tillgängliga för krassliga spanska banker. Den spanska motprestationen består i att reformera banksystemet rejält.

– Det är ett mycket mycket, mycket, mycket positivt avtal för Spanien, sade den spanske finansminister Luis de Guindos på väg in till mötet mellan EU:s 27 finansministrar på tisdagen.

Eurogruppen har tidigare lovat att avsätta 100 miljarder euro för de spanska bankerna. Exakt hur mycket det blir fastställs efter att så kallade stresstester publiceras i september. Då ska även EU-kommissionen presentera ett förslag på hur den nya europeiska banktillsynsmyndigheten ska se ut, med den europeiska centralbanken, ECB, i en ledande roll. Den nya tillsynen var Tysklands Angela Merkel förbehåll för att gå med på att krisfonderna EFSF och ESM ska kunna låna pengar direkt till bankerna, utan att gå via regeringen.

Spanien fick också på måndagen ett år till på sig att uppfylla EU:s budgetkrav. Underskottet ska pressas ner till under tre procent av BNP först till 2014, beslutet tas formellt i dag av EU:s 27 finansministrar. Det tidigare målet var 2013.

– Jag tycker det är en rimlig ordning. Spanien har gjort ett stort antal steg på vägen för att få en ordnad ekonomi och det här tycker jag är ett rimligt steg, sade finansmarknadsminister Peter Norman (M) på väg in till mötet på tisdagen.

Men oklarheterna tycks bestå i fråga om vem som ansvarar för pengarna krisfonderna lånar ut. Eurogruppens ambition har varit att bryta sambandet mellan bankskulder och statsskulder och ledaren för euroländernas arbetsgrupp, Thomas Wieser, sade att ”det blir inget krav på garanti från staten” i frågan om lån till bankerna.

Men den tyske finansministern Wolfgang Schäuble har en annan tolkning.

– Vi förväntar oss att det slutgiltiga ansvaret förblir hos staten, sade han till journalister i Bryssel enligt Wall Street Journal.  Han menade dock att det är möjligt att ansvaret stannar hos staten utan att lånet belastar statsskulden.

Den andra stora utestående frågan – uppköp av statspapper från krisfonderna – löstes inte. Bland annat Finland och Nederländerna är skeptiska och Finland kommer att kräva garantier om det skulle bli aktuellt.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret