Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Riksdagens EU-nämnd bjöd på ovanlig dramatik när frågan om EU-kommissionens nästa ordförande diskuterades på onsdagen.

Motvilligt Sverige stödjer Juncker

STOCKHOLM / BRYSSEL 25 juni 2014 | S vägrade ge sitt stöd

Efter ovanlig dramatik i riksdagens EU-nämnd står det klart att Sverige ställer sig bakom Jean-Claude Juncker som ordförande för EU-kommissionen.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kunde i onsdagens EU-nämnd inför veckans EU-toppmöte inte ställa sig bakom statsminister Fredrik Reinfeldts (M) förslag att stödja Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens nya ordförande.

EU-ländernas stats- och regeringschefer ska på torsdag och fredag ta ställning till vem de vill ska bli kommissionsordförande efter José Manuel Barroso som avgår i oktober.

Socialdemokraterna vägrade in i det sista att säga huruvida de skulle ge Reinfeldt mandat att stödja Juncker. EU-nämndens vice ordförande Marie Granlund (S) sade efter upprepade krav på tydliggörande av ordföranden Allan Widman (FP) att Socialdemokraterna lägger ned sina röster.

Det socialdemokratiska motståndet bottnar i en politisk motvilja till vad de anser att Jean-Claude Juncker står för. Men det är också en markering mot hur regeringen skött frågan som inte på förhand diskuterat frågan med oppositionen.

– Det är bara mer av misslyckad politik. EU behöver något nytt som verkligen tar tag mot massarbetslösheten och vi upplever inte att Juncker är rätt kandidat för detta. Jag är väldigt besviken [på regeringen] och tycker att det är maktfullkomlighet att man inte pratar med de politiska partierna i en sådan här fråga utan lanserar förslaget vid sittande bord, sade Marie Granlund efter mötet.

Beslutet, som kom efter en närmast unik dramatik för att vara EU-nämnden, innebär att Fredrik Reinfeldt trots att inte en maojritet i riksdagen aktivt stödde honom på EU-toppmötet kan ge Sveriges stöd till Jean-Claude Juncker.

Statsministern tror att Juncker är det enda namn som kommer att få tillräckligt stöd för både få medlemsländernas och EU-parlamentets godkännande.

– Det är viktigt att komma ihåg att den person som nomineras måste också kunna bli vald jag hörde inte att någon annan kandidat nämndes [på EU-nämnden]. Ska man bygga ett Europa som fungerar måste man vara konstruktiv, antingen röstar man på ett liggande förslag eller föreslår man något annat, sade Fredrik Reinfeldt.

Även Nederländerna premiärminister som tidigare liksom Reinfeldt haft invändningar mot processen lovade på onsdagen att rösta för Juncker. Storbritannien står nu ensam kvar i sitt motstånd till den föreslagne kandidaten. De brittiska nejrösterna kommer dock inte på långt när att räcka för att skapa en blockerande minoritet.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret