Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Miljöpartiet i EU-parlamentet stödjer inte svenska regeringens linje om PNR. På bilden EU-parlamentariker Bodil Valero (MP). Arkivbild.

Miljöpartiet gick mot regeringen om PNR

BRYSSEL 14 april 2016

EU får nya regler för insamling av flygpassagerares uppgifter men även för rätten att bli bortglömd på nätet.

Miljöpartiets fyra Europaparlamentariker gick som väntat på torsdagen emot den röd-gröna regeringens linje och röstade nej till det så kallade PNR-direktivet. Att miljöpartister driver olika linjer i samma fråga ligger inom mandatet menar EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP).

– Jag är här på mitt mandat, det är ingen som tvingar oss att rösta emot vår övertygelse, säger Bodil Valero till Ekot.

PNR-direktivet går ut på att flygpassagerares uppgifter samlas in och skickas till berörda myndigheter i medlemsländerna för att försöka stoppa terrorister och andra grova brottslingar.

– Vi har antagit ett viktigt nytt verktyg för att bekämpa terrorister och människosmugglare, sade den brittiske konservative EU-parlamentarikern Timothy Kirkhope som ansvarat för frågan.

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström välkomnar utfallet.

– För att bekämpa terrorism krävs att medlemsländerna upplåter en del av sin bestämmanderätt till EU och att samarbetet mellan ländernas brottsbekämpande myndigheterna intensifieras, sade hon i ett uttalande.

Även Anna Hedh (S) är positiv och menar att det finns tydliga begränsningar för hur PNR-uppgifterna får användas

– Ett samlat EU-regelverk gör det möjligt att ha samma integritetsskydd i hela EU och kommer underlätta utbytet av uppgifter mellan brottsbekämpande myndigheter i olika medlemsstater, sade Anna Hedh.

EU-parlamentet antog samtidigt på torsdagen nya regler om dataskydd. Att de båda paketen röstades samtidigt var ett krav från parlamentet som tidigare stoppat PNR-direktivet med motiveringen att det utgör ett brott mot privatlivets helgd.

Miljöpartiet välkomnar det nya dataskyddspaketet.

– Nu får människor större kontroll och rätt till självbestämmande över vad som görs med deras personuppgifter på internet, sade EU-parlamentariker Max Andersson (MP) i en kommentar.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret