Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Fredagens EU-toppmöte på Malta är det andra i den så kallade Bratislavaprocessen som ska staka ut EU:s framtida roll. Arkivbild.

EU grubblar på Trumpsvar

BRYSSEL 3 februari 2017

EU-ledarna överväger hur man ska svara på den amerikanske presidentens nya politik.

I dag fredag träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer för ett informellt toppmöte på Malta. En del av mötet väntas handla om att ta fram ett gemensamt svar på den amerikanske presidenten Donald Trumps nydaning av landets utrikespolitik.

– Det finns utrymme för förklaringar. Ibland har jag intrycket att den nya administrationen inte känner till EU i detalj. I Europa spelar detaljer roll, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på väg in på mötet.

De fyra ledarna, Tysklands Angela Merkel, Frankrikes François Hollande, Storbritanniens Theresa May och Europeiska rådets Donald Tusk som talat med Trump kommer under mötet att berätta sin syn på saken.

Olika syn på eventuell reaktion

Österrikes socialdemokratisk förbundskansler Christian Kern menar att det amerikanska inreseförbudet är ”högst problematiskt” och att han har ”blandade känslor” kring Theresa Mays möte med Trump. Dock tror han att den förändrade amerikanska utrikespolitiken kan fungera som en väckarklocka för EU-samarbetet.

– Det kan bli en katalysator för ett starkare och mer enat Europa, sade Kern.

Frankrikes socialdemokratiske president François Hollande sade till de EU-länder som välkomnat den nye amerikanske presidenten, att ”det inte finns någon framtid med Trump”.

– Många länder borde inse att deras framtid framför allt finns i EU snarare än att föreställa sig bilaterala förhållanden med USA, sade Hollande.

Tysklands kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkel var mer återhållsam i sin kritik.

– Europa har sitt öde i sina egna händer. Ju tydligare vi definierar vår roll i världen, desto bättre kan vi vårda våra relationer över Atlanten, sade Merkel.

Bohuslav Sobotka, socialdemokratisk premiärminister i Tjeckien, manade till en behärskad reaktion.

– Europe får inte agera hysteriskt. Vi borde inte analysera partnerskapet mellan Europa och USA baserat på tweetar, sade Sobotka.

Migration och EU:s framtid

Under förmiddagen diskuterade  stats- och regeringscheferna diskutera samarbete med Libyen om bland annat utbilda och stödja dess kustbevakning för att hindra att personer försöker ta sig över Medelhavet till Italien. Mellan 700 000 och en miljon migranter beräknas befinna sig i Libyen redo att försöka nå Europa. EU-kommissionen lovade även att öronmärka motsvarande 1,9 miljarder kronor ur EU-budgeten för att bistå Libyen.

Efter den första delen kommer Storbritanniens premiärminister Theresa May lämna mötet. Därefter ska de övriga 27 ledarna fortsätta diskussionerna inför toppmötet 25 mars då 60-årsdagen av Romfördraget firas och då ett dokument om unionens framtid ska arbetas fram.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret