Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-domstolen ska återigen pröva exportförbudet av svenskt snus. Bilden är ett kollage.

Svenskt snus åter i EU-domstolen

BRYSSEL 24 januari 2018 | Ann Linde: det saknas stöd

Imorgon torsdag sker förhandlingar i EU-domstolen för att åter pröva exportförbudet av snus. Tobaksjätten Swedish Match ser större möjligheter än tidigare för att häva förbudet men EU-minister Ann Linde är tveksam. Samtidigt avfärdar Non smoking generation hälsoargumentet för snus som skitsnack.

Senast EU-domstolen prövade exportförbudet av svenskt snus var 2004. Då slog domstolen fast att förbudet skulle vara kvar eftersom man inte ville ha in en ny tobaksprodukt på den inre marknaden.

Swedish Match vill dock pröva förbudet igen då man sedan dess har tillåtit andra nya produkter liksom e-cigaretter.  

– Jag har otroligt svårt att se att man kan förklara detta juridiskt, att det inte är diskriminerande, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör på Swedish Match till Europaportalen.

Bolaget tar också upp folkhälsoargument och pekar på att svenskarna röker minst i EU och att Sverige har minst fall av mun- och lungcancer.

Fjellner: regeringen passiv

EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) som under flera år har propagerat för snusförsäljning i Europa lägger fram liknande argument i en debattartikel i Aftonbladet. Där kritiserar han också den svenska regeringen och särskilt EU- och handelsminister Ann Linde (S) för att hon inte gör mer för att få till ett slopat exportförbud.

Regeringen ska inte skicka någon representant till morgondagens förhandling i EU-domstolen i Luxemburg. Anledningen är enligt Ann Linde att man vill värna snusets framtid i Sverige.

– I undantaget som Sverige har står det att regeringen inte ska verka för att snus ska spridas till andra länder. Skulle vi ta upp den frågan igen så finns risken att man då omförhandlar tobaksdirektivet och att vi förlorar kampen om snuset i Sverige, säger Ann Linde till Europaportalen.

I och med undantaget omfattas inte snus av tobaksdirektivets generella förbud mot smaksättningar vilket ses som en grundläggande ingrediens i den svenska tobaksprodukten.

Samtidigt säger Linde att hon gärna hade sett att Sverige fick sälja snus i andra EU-länder och att regeringen har försökt söka stöd i EU-kretsen för det med argumentet att snus är mindre farligt än cigaretter.

–Det har inte fått något som helst gehör från någon alls i princip. Det finns ett massivt motstånd, till och med Finland går nu in och intervenerar mot Swedish Match. Därför inriktade vi oss istället på att försäkra oss om att få behålla snusundantaget, säger hon.

”Hälsoargumentet är skitsnack”

Helen Stjerna, generalsekreterare på Non smoking generation som jobbar för att färre unga ska börja använda tobak är dock glad över att regeringen inte driver på för att snus ska få säljas i EU. Och hon upprörs över att folkhälsoargumentet lyfts fram.

Det är skitsnack. Det handlar bara om att de vill sälja sin skadliga beroendeframkallande produkt. Om man nu vill sluta röka är det ju jättebra att använda de riktiga rökavvänjningsprodukter som faktiskt finns som har minimal skadeverkning, säger Helen Stjerna till Europaportalen.

Hon pekar även på globala problem med arbetsförhållanden och barnarbete på tobaksplantager.

– Snus är tobak och tobak är ett globalt hållbarhetsproblem oavsett i vilken slutprodukt tobaken landar. Vi anser att man inte ska gynna tobaksindustrin på något sätt, säger Helen Stjerna.

Politik styr EU-domstolen

Efter torsdagens förhandling kan det enligt domstolens presstjänst dröja flera år innan frågan avgörs. Patrik Hildingsson på Swedish Match medger att det är utmanande att få bort exportförbudet, inte minst på grund av det politiska motståndet.

– Jag kan bara konstatera att detta är ingen juridisk process. Det här är politik, säger Patrik Hildingsson.

Säger du att EU-domstolen är politiskt styrd?

– Jag tror absolut att politik spelar en stor roll i det här.

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret