Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Fredrick Federley (C).

Debatt: Debatt: Jag slutar aldrig kämpa för djuren

Fredrick Federley (C) 21 november 2019
Uppdaterad: 22 november 2019

Visst ska djurvälfärdsstandarder vara obligatoriska. En sund och säker mat från djur som mår bra är nödvändigt samtidigt som vi behöver förenkla möjligheten att välja vegankost, skriver Europaparlamentariker Fredrick Federley (C) i replik till Camilla Bergvall och Sebastian Wiklund, Djurens rätt.

Djurens rätt skriver en viktig artikel i Europaportalen. Sedan jag för drygt fem kryssade mig in i Europaparlamentet så har jag jobbat för en bättre skydd för djuren. Det ämnar jag fortsätta med, både i den europeiska jordbrukspolitiken och i alla de andra lagstiftningarna som påverkar djurens välfärd. 

Djur ska ha det bra och en god välfärd. De ska så långt som möjligt kunna få utlopp för sina instinkter och kunna utföra sitt naturliga beteende. För mig som Centerpartist är det självklart att djuren ska ha det bra och tas väl om hand. Oavsett om det gäller uppfödning, levande eller transport. 

Sverige bättre
Sverige tillhör skaran med länder som har ett av värdens starkaste djurskydd och vi har högre standarder än många andra länder i EU. Våra kor får gå ute och beta på sommaren. Grisar har knorren kvar och smågrisarna får dia hos suggan längre än i övriga Europa.

Det här arbetet lönar sig. Det leder till att vi har EU:s friskaste djur och använder i särklass minst antibiotika till djur i EU. Det svenska arbetet med djurvälfärd vill jag exportera till resten av Europa. 

Under förra mandatperioden arbetade jag hårt för en förbättrad djurvälfärd inom samtliga relevanta lagstiftningar. Flera av Djurens rätts förslag är bra och några av dessa är något jag arbetat med under en tid och jag ska göra vad jag kan för att få gehör för dem i parlamentet under mandatperioden.

Däremot ska vi komma ihåg att mycket av den lagstiftning som påverkar djurens ve och väl ligger utanför jordbrukspolitiken. Det först och mest brinnande är att EU-kommissionen ser till att straffa de länder som fuskar. Bryter man mot lagen, som får katastrofala följder för djur, så ska man straffas. Hårt. 

Starkare djurvälfärdsstandarder
I den nya gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) fokuserar jag på ökad konkurrenskraft, strängare miljökrav och starkare djurvälfärdsstandarder. När det gäller kött så är det viktigaste att det kött vi äter är av god kvalitet och kommer från djur som har mått bra. Jag vill se incitamentsystem för djurvälfärd i alla medlemsländer. Men djurvälfärd handlar inte bara om CAP och därför driver jag också på för en allomfattande djurvälfärdslag på EU-nivå.

När det gäller dumheten över att vegoprodukter inte får heta korv, burgare eller biff så är jag säker på att detta kommer att rättas till i de kommande förhandlingarna. Vi behöver förenkla för människor att välja vegankost.

Världens bästa djurskydd har ett pris. Och det är vi beredda att betala. Det är dags att ta djurens välfärd på allvar och på riktigt straffa de som bryter mot lagen. En sund och säker mat från djur som mår bra är nödvändigt.

Fredrick Federley (C) Europaparlamentariker

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret