Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

OECD: Sverige klarar coronakrisen ekonomiskt väl – sämre återhämtning

BRYSSEL 10 juni 2020

Sverige är ett av de länder där BNP-fallet i år beräknas bli minst av samarbetsorganisationen OECD. Men den svenska ekonomin spås å andra sidan var en av dem som återhämtar sig sämst nästa år. OECD rekommenderar därför ytterligare svenska åtgärder.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD publicerade på onsdagen sin senaste ekonomiska prognos. Av den framgår att alla dess medlemsländer kommer att se ett omfattande BNP-fall i år till följd av coronakrisen.

OECD har två scenarier i sin prognos. Ett där virusspridningen forsätter att minska och förblir under kontroll och ett där viruset senare under året börjar sprida sig igen.

I båda scenarier klarar sig Sverige relativt lindrigt jämfört med övriga europeiska OECD-länder med ett beräknat BNP-fall på 6,7 respektive 7,8 procent.

”[Den svenska] regeringen har infört en rad åtgärder för att stötta upp ekonomin. Dessa åtgärder begränsar skadan som krisen har på jobb och företag och skyddar de mest utsatta och vårdar ekonomiskt och mänskligt kapital för att skynda på återhämtningen där krisen är över”, skriver OECD som beräknar att värdet på de svenska åtgärder kan uppgå till 16 procent av BNP.

Värst ser i år det ut för Spanien, Frankrike och Italien.

Ljusning nästa år

Spanien, Frankrike och Italien beräknas å andra sidan göra den största återhämtningen under 2021. Sveriges återhämtning spås dock bli betydligt mer dämpat.

I det första scenariot med viruset under kontroll beräknas Sverige BNP växa med 1,7 procent under nästa år – lägst av alla OECD-länder som även är med i EU inklusive Rumänien och Bulgarien. I det värre scenariot – då viruset återkommer – beräknas den svenska tillväxten till 0,4 procent vilket den fjärde lägsta nivån, enligt OECD som rekommenderar ytterligare svenska åtgärder för att återhämta ekonomin.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret