Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel leder EU:s toppmöten och företräder medlemsländernas stats- och regeringschefer. Arkivbild.

EU-ledaren: Mer krävs för att klara energikrisen

BRYSSEL 20 september 2022

EU-kommissionens förslag om hur energikrisen ska hanteras är bra med inte tillräckliga, anser Charles Michel som företräder medlemsländernas stats- och regeringschefer.

I förra veckan presenterade EU-kommissionen sina förslag på hur unionen ska hantera energikrisen med besparingar och omfördelning av storvinster hos energibolag. Frågan hamnar närmast i nästa vecka på energiministrarnas bord. Men även medlemsländerna högsta politiska ledare väntas diskutera energifrågan under två kommande toppmöten under oktober. Leder de mötena gör Europeiska rådets ordförande Charles Michel som välkomnar kommissionen förslag men anser det inte tillräckligt.

– Förslagen är bra men det kommer att behövas mer, sade Michel, en belgisk liberal, till flera medier i förra veckan.

Han vill se diskussioner på högsta politiska EU-nivå om kontroversiella förslag som att införa ett pristak på gas, koppla isär el- och gaspriser och gemensamma uppköp av energi från länder utanför unionen. I dag säkrar många EU-länder som Tyskland nya energikontrakt på egen hand. Men Michel drar paralleller till coronakrisen där medlemsländerna i början ville gå sina egna vägar med bland annat vaccininköp.

– Till slut insåg vi att om vissa EU-länder har vaccin men andra inte så kommer vi att stå inför covid under en lång tid. Jag hoppas att sunt förnuft återgår till denna diskussion också, sade Charles Michel.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret