Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tvåa från vänster Emma Wiesner (C), Jakop Dalunde (MP) och Arba Kokalari (M) under fredagens seminarium.

Fyra röster: Så bör EU stödja Ukraina

BRYSSEL 9 december 2022

Mer ekonomiskt och militärt stöd, totalstopp för import av rysk energi och opinionsbildning i länder utanför unionen är några förslag på hur EU bör agera för att stödja Ukraina.

På fredagen hölls i Europahuset i Stockholm ett seminarium om Ukraina där bland annat frågan om vad bör göras från EU:s håll togs upp. Deltagarna var överens om att mer måste göras för Ukraina. Gunnar Hökmark, chef för tankesmedjan Frivärld och tidigare moderat EU-parlamentariker, menade att stödet både bör vara finansiellt och militärt.

– Det behövs väldigt mycket mer. [Europa] bör göra minst lika mycket som USA, sade Hökmark.

Han menade även att det är viktigt med opinionsbildning gentemot länder utanför Europa för att skapa tryck på Ryssland.

– Ett antal regimer har sett Putin som en god allierad. Det tror jag håller på att upphöra. När Ryssland och den ryska regimen tappar sin egen omvärlds stöd tvingas man dra sig tillbaka ur Ukraina, sa Hökmark.

Samma tanke var EU-parlamentariker Arba Kokalari (M) inne på.

– Vi måste skicka en signal till andra diktatorer runt om i världen att det aldrig får löna sig att gå i in i ett land och terrorisera befolkningen, sade Kokalari som pekade på att antalet auktoritära länder i världen blir fler.

Hon menade vidare att EU och väst måste införa ytterligare sanktioner.

– Vi måste isolera den ryska ekonomin fullständigt så att Putin inte har resurser kvar att attackera ukrainska civila, sade Kokalari

Jakop Dalunde, miljöpartistisk EU-parlamentariker, ville se ett omedelbart totalstopp för import av rysk energi till EU och att unionen redan vid den ryska ockupationen av ukrainska Krim borde ha börjat fasa ut rysk energi

– Att vi fortfarande köper fossil energi från Ryssland och finansierar detta barbariska krig är oanständigt och borde uppgöra omedelbart, sade Dalunde.

Efter kriget

När det ryska kriget väl tagit slut förespråkar EU-parlamentariker Emma Wiesner (C) ett stort ekonomiskt stöd till Ukrainas uppbyggnad på samma sätt som USA gjorde för Europa efter andra världskriget.

– Vi måste vara förberedda på, när kriget tar slut, att göra en Marshallplan för Ukraina. Vi ser att viktig infrastruktur, vägar, el och energiproduktion till stora delar är utslaget. Där måste vi snabbt få till ett stödpaket, sade Wiesner.

Jakop Dalunde framhävde vikten av att samtidigt inleda arbetet med att göra Ukraina till EU-medlem.

– [Vi måste] arbeta tålmodigt för att göra det lättare, att när det här kriget väl är över, för Ukraina att bli en del av den Europeiska unionen, sade Dalunde som tillade att detta dock inte kommer att gå på en dag.

– Hur stark solidaritet vi än känner med Ukraina måste vi också vara ärliga med att det är ett land med svåra problem när det gäller mänskliga rättigheter, demokratins funktionssätt och inte minst korruption. Där får inte vi börja svaja på Köpenhamnskriterierna, sade Dalunde med hänvisning till de krav som blivande EU-länder måste leva upp till.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret